Ljubo Jurčić predstavio rješenje za krizu: Ovih 10 reformi treba provesti da bi se spasili

Foto: Hina

NOVI VAL - stranka razvoja predstavila je u srijedu prijedlog reforme javnih financija s ciljem povećanja zaposlenosti, proizvodnje, plaća i mirovina, te smanjenja dugova i povećanja izvoza.

Da bi se to ostvarilo treba provesti deset reformi, a jedna od njih je reforma javnih financija, rekao je predsjednik Novog vala Ljubo Jurčić na konferenciji za novinare.

Vratiti uplate iz II. mirovinskog stupa u I. mirovinski stup

Prvo treba vratiti uplate iz II. mirovinskog stupa u I. mirovinski stup, jer bi se time proračunski deficit smanjio za pet milijardi kuna godišnje, poručio je Jurčić.

Zaduživanje države prebaciti na domaće financijsko tržište

Zatim bi trebalo prebaciti zaduživanje države na domaće financijsko tržište, u domaćoj valuti bez devizne klauzule, te sa kamatama koje ne bi bile veće od dva posto. Na taj način bi se smanjili javni dug i buduće kamate na taj dug, kaže Jurčić.

Proračunski novac za povećanje domaće proizvodnje i potrošnje

Idući potez bilo bi usmjeravanje proračunskog novca (za subvencije, dotacije itd.) isključivo u povećanje domaće proizvodnje i potrošnje, što je jedini način za izlazak iz krize.

Smanjiti PDV


Također bi trebalo smanjiti PDV, najprije na 22 posto, a kasnije i na 20 posto, te pojednostaviti porezni sustav i učiniti ga puno transparentnijim i jasnijim.

Od deset reformi, koje Novi val pripremio, prvih pet trebalo bi provesti u prve dvije godine mandata, a drugih pet roku od četiri godine, napomenuo je Jurčić.

Problem je loše gospodarstvo, a ne mirovine i plaće

U Novom valu smatraju da se izvor duboke hrvatske društvene krize nalazi u neefikasnom gospodarstvu: sve manjoj proizvodnji i izvozu, sve manjem broju radnih mjesta, sve manjem dohotku hrvatskih građana, sve većim dugovima ljudi, poduzeća i države i sve manjem osjećaju temeljne jednakosti i solidarnosti.

Kako navode u svom programu, izvori krize nisu velika izdvajanja za mirovine, za zdravlje, za obrazovanje i plaće.

Oni kao uzrok krize ne vide ni deficit proračuna, niti visok javni i inozemni dug. Izvor krize je nedopustivo nizak i sve niži nacionalni dohodak, među najnižim u Europi, smatraju u Novom valu.

Treba potaknuti potrošnju da se poveća proizvodnja

"Rješenje krize nije u daljnjem smanjenju potrošnje ili dohotka hrvatskih građana. Rješenje je u povećanju potrošnje koja će povući domaću proizvodnju. Domaća potrošnja i izvoz su lokomotiva proizvodnje, a iz proizvodnje dolazi dohodak građanima, profit poduzetnicima, stimulans investitorima, porezni prihod državi. Povećanje proizvodnje smanjuje sve dugove, a proizvodnja za izvoz otplaćuje vanjski dug", navodi se u programu stranke.

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.