Lopovi najviše "vole" kladionice i trgovine: Prošle godine pljačkali su banke, a ovogodišnji hit su pošte

OVOG tjedna su Zagrepčane šokirale tri pljačke banke koje su se dogodile u manje od 24 sata. Prvo je u ponedjeljak popodne opljačkana Zagrebačka banka na Rudešu, da bi odmah u utorak ujutro razbojnici upali u Hypo banku na Zagrebačkoj velesajmu i Splitsku u Vlaškoj ulici.

No, prema policijskim statistikama za prva četiri mjeseca ove i prošle godine, u Zagrebu se ne bilježi veći broj razbojstava nego u 2011. godini. Tako su se u razdoblju od 1. siječnja do 30. travnja prošle godine na zagrebačkom području dogodila 273 razbojstva, dok ih je ove godine samo malo više, 281. Kada se pribroje i prvih osam dana svibnja dolazi se do brojke od 291 razbojstva prošle godine i 291 ove godine.



Prema podacima policija je ipak bila uspješnija u hvatanju lopova prošle godine, nego ove. No, taj podatak treba uzeti sa rezervom, jer su za rješavanje razbojstava iz prošle godine imali mnogo više vremena nego za ova "svježa".

Statistika pokazuje da su pljačkaši, očito zbog dobrog osiguranja, ove godine manje upadali u banke, ali je zato zabilježen porast razbojstava u poštama. Prošle godine do 8. svibnja je opljačkano čak devet banaka, dok je ove godine ta brojka pala na četiri. No, ono što bi moglo zabrinjavati je da je broj razbojstava u poštama u 12 mjeseci povećan sa četiri na 13 u 2012. godini.

Najviše se pljačkaju kladionice i trgovine

Razbojnici "najviše vole" posjećivati kladionice i trgovine, vjerojatno zbog toga što tamo najlakše dolaze do novca. Prošle godine je u prva četiri mjeseca opljačkano 64 trgovina i 44 kladionica, dok je ove godine ta brojka pala na 55 trgovina i 32 kladionice. Na trećem mjestu po učestalosti razbojstava nalaze se ona na "otvorenom prostoru" kojih je prošle godine bilo 49, a ove 37.

Policajci su uspjeli razriješiti 98 razbojstava prošle godine i 84 iz prva četiri mjeseca ove. Atraktivnost kladionica i trgovina za pljačkaše može se ogledati i u činjenici da za takva djela policajci rijetko pronalaze krivce pa su tako prošle godine razriješili 21 od 64 razbojstava u trgovinama te samo 11 od 44 pljački u kladionicama.

"Lopovi neće ići krasti u šumu"

Nakon tri pljačke banke u manje od 24 sata, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je kazao da lopovi neće ići krasti "u šumu, nego tamo gdje ima novca". Toj šali gradonačelnika treba dodati da razbojnici očito idu i tamo gdje je slabije osiguranje i policija manje otkriva lopove, a to su u posljednje dvije godine kladionice i trgovine.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.