Mađarska krajnja desnica dobila prvog izravno izabranog parlamentarnog zastupnika

Screenshot: Lajos Rig/YouTube

MAĐARSKA stranka Jobbik u nedjelju je dobila prvog izravno izabranog zastupnika u parlamentu, sugeriraju preliminarni rezultati izvanrednih izbora u Tapolci.

Kandidat Jobbika Lajos Rig je dobio 35.3 posto, dok je njegov rival Zoltan Fenyvesi iz vladajuće stranke premijera Orbana osigurao 34.5 posto glasova, navodi Nacionalni izborni ured nakon 99 posto prebrojanih listića.

Orbanov Fidesz će zadržati "ugodnu većinu" u parlamentu, no rezultat predstavlja upozorenje za stranku koja je s lakoćom pobijedila na nacionalnim, lokalnim i europskim izborima.

Izbori u Tapolci su održani nakon što je zastupničko mjesto upražnjeno smrću Fideszovog zastupnika Jeno Lasztovicza u siječnju.

"Mi smo postigli povijesnu pobjedu, ja bih čak mogao reći da danas završava jedna era," komentirao je vođa Jobbika Gabor Vona u videozapisu upućenom pobornicima kojeg je objavio portal index.hu.

Vona, koji je karijeru izgradio na nacionalizmu i rasističkom omalovažavanju romske populacije u Mađarskoj, u posljednjim mjesecima ublažuje retoriku zbog čega se Jobbiku priklanja dio glasača iz "glavne struje", piše France24.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.