Majdanpek nakon četiri dana konačno dobio struju, srbijanskom ministru kaciga spasila život

Screenshot: YouTube

SRBIJANSKI gradić Majdanpek danas navečer je poslije četiri dana postupno počeo dobijati struju, ali i dalje nema ni vode ni daljinskog grijanja, izvijestili su reporteri Radio-televizije Srbije (RTS) i B92.

"Imamo napajanje s dvije veze, ako jedna napravi problem kao sinoć, imat ćemo napajanje s druge strane", izjavio je za RTS direktor Elektroprivrede Srbije Nikola Petrović.

Majdanpek je bez struje od ponedjeljka popodne kad je, zbog olujnog vjetra i ledene kiše, pokidana elektro-mreža na tri dalekovoda kojima se grad ospkrbljuje strujom.

Više od 65 sati većina mještana Majdanpeka, koji ima oko 10.000 stanovnika, je i bez grijanja jer je oko 70 posto stambenih zgrada priključeno na sustav daljinskog grijanja i nema tehničkih mogućnosti za alternativne načine grijanja na drva, ugljen ili plin.

Struja je, nakon višesatnih popravaka, sinoć nakratko stigla, ali je ponovo zavladao mrak zbog novog kvara na prijenosnoj mreži.

Vojska Srbije u međuvremenu je u četvrtak ujutro dopremila tri snažna agregata za prioritetne potrošače, a u Majdanpeku se nadaju da su svi kvarovi napokon otklonjeni.

Za razliku od Majdanpeka bez struje su u istočnoj Srbiji i dalje Donji Milanovac i okolna sela, a od večeras Boljevac zbog kvara na dva dalekovoda, javila je RTS pozivajući se na podatke Elektro Timoka iz Zaječara.

Oko Svrljiga bez struje je 20 sela, a pojedina donjomilanovačka naselja već 70 sati su bez električne energije.

Pripadnici Sektora za izvanredne situacije nastoje osigurati najneophodnije potrebe mještanima dopremajući agregate, kalorifere i deke.

Jako nevrijeme, praćeno olujnim vjetrom i ledenom kišom koja je okovala elektromrežu, prouzročilo je poslednjih dana velike probleme u istočnim dijelovima Srbije, a najteže su pogođene općine Majdanpek, Donji Milanovac i Svrljig.

Srbijanskom ministru kaciga spasila život

Srbijanskom  ministru energetike Aleksandru Antiću zaštitna kaciga je danas doslovce spasila život kad mu je ledenica pala na glavu u času dok je novinarima davao izjavu na terenu u Majdanpeku, gradiću na istoku Srbije koji je zbog ledene kiše i vjetra već četiri dana bez struje.

Na snimci koju su emitirale beogradske televizije vidi se kako Antiću, dok stoji ispred mikrofona i kamera u šumi iznad koje su zbog leda popucali dalekovodi, na glavu pada velika ledenica, on posrće, a suradnici ga pridržavaju da ne padne.

"Mislim da ste sada mogli najbolje vidjeti u kakvim uvjetima ljudi rade, bombardirani santama leda...", rekao je Antić, pokazujući razbijenu kacigu, dok su ga kamermani sve vrijeme držali u kadru, šokirano komentirajući.


Ministar je kasnije na svom Twitteru objavio da je on, uz lakšu ozljedu na glavi dobro prošao, ali da kaciga koja mu je spasila život - nije.

"Hvala svima koji su brinuli... uz manji hematom dobro sam, što se za kacigu ne može reći :)", napisao je Antić.


Srbijanski ministar energetike sa suradnicima je danas razgovarao s novinarima nakon posjeta ekipama elektromontera koji se, u iznimno lošim vremenskim uvjetima i po teško pristupačnom terenu, bore da osposobe dalekovode pokidane olujnim vjetrom i ledenom kišom i Majdanpeku osiguraju opskrbu strujom.

 

Angažirana i vojska

Elektromonterima EMS-a jutros je stiglo u pomoć još 50 kolega iz drugih krajeva Srbije, a angažirana je i vojska, koja je dopremila tri dodatna snažna agregata. Crveni križ sudjeluje u raspodjeli hrane i vode premda, unatoč teškim uvjetima, u gradu nije ipak proglašeno izvanredno stanje.

> Ledena kiša i vjetar na istoku Srbije: Grad Majdanpek tri dana bez struje

Specifičnost ovog rudarskog gradića u istočnoj Srbiji je što od oko 70 posto stanova priključenih na sustav centralnog grijanja, niti jedan nema instalacije za alternativno grijanje na drva, ugljen ili plin, a agregati kojima je grad raspolagao bili su nedostatni za sve potrebe.

Gradonačelnik Majdanpeka Dejan Vagner najavio je kako će, u slučaju da se situacija zakomplicira ili ostane kao sada, biti provedene mjere stožera za izvanredne situacije, među kojima je i ona da se dvorane za tjelesni odgoj lokalnih škola zagriju pomoću agregata i kalorifera, kako bi građani mogli doći i provesti bar nekoliko sati na toplome.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.