Majke će tijekom cijelog porodiljnog dopusta primati naknadu u visini pune plaće?

Foto: Shutterstock (Ilustracija)

VLADA RH priprema prijedlog zakona prema kojem bi majke tijekom cijelog trajanja roditeljskog dopusta dobivale porodiljnu naknadu u visini čitave njihove plaće, javlja RTL.

Trenutno rodilje prvih šest mjeseci dobivaju punu naknadu, a preostalih šest mjeseci isplaćuje im se maksimalno 2660 kuna. Prema novom prijedlogu, kojeg je resornom Ministarstvu socijalne politike i mladih dostavila skupina sastavljena od demografa, liječnika i pravnika, rodilje bi i tijekom drugih šest mjeseci primale naknadu ograničenu na tri prosječne hrvatske plaće.

Ukoliko ove odredbe stupe na snagu, majke s primanjima do triput većih od prosječnih bi tijekom čitavog rodiljnog dopusta primale punu plaću. Također, punu plaću primao bi i otac tijekom svoja dva mjeseca porodiljnog dopusta, a nezaposlenim bi se roditeljima naknada povećala s 1.600 kuna na 2.270 kuna.

U ministarstvu Milanke Opačić, koje je ovu studiju i naručilo, kažu da pozdravljaju ovakav prijedlog, ali nisu još spremni obećati da će se on doista i provesti u djelo.

"Na nama je sada da napravimo procjene i za punu plaću i drugih šest mjeseci, ali to je na Vladi, odnosno na ministarstvu financija da vidi imamo li dovoljno sredstava za takvu mjeru", rekao je Hrvoje Sadarić. pomoćnik ministrice za socijalnu politiku, strategiju i mlade.

Da je ovakav poticaj nužan, smatra i demograf Stjepan Šterc. On ističe da su Hrvati stara, odumiruća nacija, kojoj je nužno poticanje nataliteta. "U zemlji imamo čitav niz poticaja, ali mi je nelogično da mi ne potičemo ključni proces revitalizacije stanovništva", kaže Šterc.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.