"Medicinske sestre ne obračunavaju plaće, neka Anica Prašnjak prestane s obmanjivanjem javnosti"

Foto: Arhiva

PREDSJEDNICA Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajdić Čahut danas je na konferenciji za novinare u Rijeci izjavila kako nije točna tvrdnja čelnice Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anice Prašnjak da medicinske sestre obračunavaju plaće.

"Neka dotična čelnica prestane s obmanjivanjem javnosti i medicinskih sestara", poručila je.

Radmila Belobrajdić Čahut navela je da plaće obračunavaju službenici u platnim službama zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske, a da glavne sestre klinika, zavoda i centara rade evidenciju prisutnosti djelatnika na radu dodavši da su prije tu evidenciju unosile u stari, a sada u novi program, što je u njihovom opisu poslova i radnih zadataka, na temelju kojih platne službe obračunavaju plaće zaposlenika.

Činjenica je da je novi program COP-a, složeniji i zahtjevniji, no obveza je da se on primjenjuje, kako po pitanju obračuna plaća, tako i po pitanju evidencije prisutnosti djelatnika na radu, dodala je.

Govoreći o dodacima od deset posto na liječničku odgovornost, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske navela je da je "upravo Anica Prašnjak ta koja je to ispregovarala, i potpisala, isključivo za liječnike, u sva tri granska kolektivna ugovora,“ te da je "ona izigrala medicinske sestre, a ne bivši ministar Rajko Ostojić".

Zaposlenik umjesto plaćanja može koristiti slobodne dane

Poslodavac je po važećem granskom kolektivnom ugovoru obvezan svakom djelatniku platiti prekovremeni rad, a ako zaposlenik to želi, umjesto plaćanja može koristiti slobodne dane prema ostvarenim satima prekovremenog rada u omjeru 1:1,5, kazala je dodavši da je nadzor primjene u praksi obveza sindikata, koji ima mehanizme sankcioniranja sanacijskog upravitelja i ravnatelja, ako prekrše tu odredbu.

Radmila Belobrajdić Čahut još je navela da je Odluka o zabrani zapošljavanja od 2. siječnja 2013. u službi nadzora i sprečavanja zlouporabe zapošljavanja u sustavu zdravstva.

"Ako je potreba zamjene za djelatnike, koji su po bilo kojoj osnovi dulje odsutni, uz obrazloženje, suglasnost sanacijskog ili upravnog vijeća ustanove i pozitivnog mišljenja zavoda, ministar će takvo zapošljavanje potpisati", kazala je navodeći da je "Uredba o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama uradak Vlade, a ne Ministarstva zdravlja i bivšeg ministra Ostojića, tako da Anicu Prašnjak i medicinske sestre ni po toj osnovi bivši ministar nije izigrao".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.