Međunarodna agencija za atomsku energiju: Iran zavlači, a rok za nuklearni sporazum istječe

Ilustracija: Shutterstock

IRAN još mora objasniti sumnjivo nuklearno istraživanje Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), izjavio je čelnik IAEA-e u četvrtak, samo četiri dana prije isteka roka za sklapanje sveobuhvatnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila kojim bi se okončala 12-godišnji spor oko iranskog nuklearnog programa.

Šest velikih svjetskih sila pregovara s Iranom nastojeći postići dogovor u skladu s kojim bi Iran pristao nastaviti isključivo s civilnim nuklearnim programom u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje su ozbiljno naškodile Teheranu.

Situacija daleko od zadovoljavajuće

Nakon gotovo godinu dana diplomatskih napora, Washington nastoji da se postigne sporazum ili barem nacrt budućeg sporazuma, a američki državni tajnik John Kerry će nazočiti pregovorima s Iranom, Francuskom, Njemačkom, Britanijom, Rusijom i Kinom u petak.

Međutim, Yukiya Amano, šef IAEA-e, jasno je rekao da je situacija daleko od zadovoljavajuće te da ne može pružiti vjerodostojne podatke da Iran nema neprijavljeni nuklearni materijal i da ne provodi zabranjene aktivnosti.

"Iran nije pružio nikakva objašnjenja koja bi omogućila Agenciji da razjasni istaknute praktične mjere", rekao je Amano pred Odborom guvernera IAEA-e.

"Pozivam Iran da pojača svoju suradnju s Agencijom i da na vrijeme omogući pristup svim relevantnim informacijama, dokumentaciji, lokacijama, materijalu i osoblju", kazao je Amano.

Blinken: Dogovor ovisi o volji Irana


Zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Tony Blinken izjavio je u srijedu da postizanje dogovora ovisi isključivo o tomu je li "Iran voljan poduzeti korake koje mora kako bi nas i naše partnera uvjerio da će program biti isključivo civilni".

Iran niječe optužbe zapadnih dužnosnika da se pokušava domoći nuklearnog oružja i odbija prekinuti proces obogaćivanja urana, za koji tvrdi da ga koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Sankcije SAD-a, EU-a i UN-a smanjile su prihode Irana od nafte i povećale inflaciju i nezaposlenost u toj zemlji.

Rok za dogovor s Iranom produljuje se možda do ožujka

Zbog velikih neslaganja moguće je produljenje roka za dogovor Irana i svjetskih sila o njegovu nuklearnom programu s ponedjeljka na ožujak, rekli su u četvrtak dužnosnici bliski pregovorima u Beču prije dolaska američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji je kazao da je put do uklanjanja razlika dug.

Kerry, koji prije polaska za Beč u Parizu razgovarao s francuskim kolegom Laurentom Fabiusom, rekao je da postoje velike razlike u stajalištima između Zapada i Irana.

Razgovori u Beču trebali bi biti vrhunac višemjesečnih diplomatskih napora između Irana i skupine zapadnih sila.


Cilj je pregovora ukinuti sankcije Iranu u zamjenu za odustajanje od programa koji bi mogao voditi razvoju nuklearnog oružja.

"Želimo sporazum no velike razlike još postoje", a "hoće li se smanjiti ovisit će o stajalištu Iranaca", rekao je Fabius.

Kerry je pak rekao da skupina 5+1, koja osim Njemačke obuhvaća pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Francuska, Kina, Rusija, Sjedinjene Države i Velika Britanija) pregovara s Iranom u Beču ovaj tjedan i ima jedinstveno stajalište iako bi moglo biti "manjih razlika" između njih.

Posljednji krug pregovora počeo je u utorak i trebao bi potrajati do ponedjeljka, 24. studenoga, roka koji su si strane zadale za postizanje konačnog sporazuma.

Visoki iranski dužnosnik rekao je da im treba više vremena za "rješavanje tehničkih pitanja" i da je moguće produljenje roka do ožujka.

I zapadni diplomat koji je želio ostati neimenovan smatra da je produljenje roka do ožujka moguće, a da bi se do ponedjeljka možda mogao postići okvirni sporazum.

Teheran odbacuje optužbe da pod krinkom civilnog nuklearnog programa nastoji razviti nuklearno oružje, a zbog tog programa već osam godina trpi međunarodne sankcija koje teško pogađaju iransko gospodarstvo.

Kerry večeras sa Zarifom

John Kerry će sa Zarifom razgovarati večeras u nazočnosti bivše visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton koja koordinira pregovore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.