Međunarodni je Dan nestale djece: U Hrvatskoj ove godine nestalo 348 djece! Ulazak u EU nosi još veći rizik!

Foto: Nestali.hr

MEĐUNARODNI je dan nestale djece, koji se obilježava kako bi se upozorilo da svakodnevno, diljem svijeta, djeca bježe od kuće, nestaju, ili postaju žrtve otmice. Godišnje tako u svijetu nestane osam milijuna djece, gotovo 22 tisuće dnevno.

Hrvatska srećom nema tako poražavajuću statistiku. Ove je godine nestalo 348 djece, od kojih je pronađeno njih 345. Ulazak u Europsku uniju nosi međutim sa sobom veće rizike, istaknula je pravobraniteljica za djecu, Mila Jelavić.

"Lakši prelazak granice, drugačiji dokumenti kad se bude prelazila granica, odnosno sloboda u prelasku granice otvarat će i neke druge mogućnosti. To je mogućnost prelaska granice djece bez ikakvih zapreka", rekla je Jelavić.

Kako bi sustav pronalaženja nestale djece bio bio efikasniji od jučer je u funkciji jedinstveni europski broj za nestalu djecu 116 000, a iz ureda pravobraniteljice za djecu zalažu se i za osnivanje nacionalnog centra, koji bi pružao pomoć obitelji, i samom djetetu nakon što ono bude pronađeno. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić posebno je istaknuo.

"Često se misli da je za prijavu nestanka potrebno čekati 24 sata. Ukoliko se sumnja na nestanak djeteta važno je, dok postoje još svježi mogući tragovi pronalaska, da se ne čeka. Budite sigurni da će policija, što joj se prije prijavi, počet slijedit one tragove koji su važni ", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Međunarodni dan nestale djece obilježava se od 1983. u znak sjećanja na šestogodišnjeg Etana Patza koji je nestao 25. svibnja 1979. u SAD-u i nikada nije pronađen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.