Miljenić o tužbi javnih ovršitelja: Ako misle da trebaju tužiti, neka tuže

U EKSKLUZIVNOM intervjuu za Media servis ministar pravosuđa Orsat Miljenić osvrnuo se na prvu tužbu javnih ovršitelja i poručio - neka tuže. Govorio je i o sveobuhvatnim izvješću Europske komisije o monitoringu.

Bliži nam se vruća jesen jer će Europska komisija objaviti sveobuhvatno izvješće o monitoringu. Hoćemo li dobiti prolaznu ocjenu?

Apsolutno očekujem prolaznu ocjenu. Ja je ne bih ni zvao ocjenom, prolaznom, i tako dalje. Ja očekujem pozitivno izvješće jer zbilja je napravljeno dosta i radi se svakodnevno. Siguran sam da će izvješće biti pozitivno.

Jeste li već poslali monitoring tablice u Bruxelles?


Tablice se šalju u nekoliko krugova. Mi smo poslali tablice s onim što je napravljeno do 1. srpnja. U pravilu se te tablice mogu nadopunjat do početka rujna tako da očekujemo tijekom rujna još završno dotjerivanje. Tijekom rujna doći će naše kolege iz drugih zemalja pa nekakav segment dodatno prouče i izvijeste o tome Europsku komisiju. Negdje sredinom listopada očekujem to izvješće.

Na čelu ste vrlo važnog resora. Jeste li uspjeli u sedam mjeseci posložiti sve stvari koje ste htjeli ili još postoji nešto što niste napravili, a htjeli ste?

Ostvarili smo do sada sve što smo planirali napraviti do ljeta što se tiče zakonodavnih aktivnosti. Nadali smo se preseliti Ministarstva do ljeta. To nismo uspjeli.

Kada bi to moglo biti?


Ja se nadam do kraja godine. Što se tiče naših ispunjenja obveza u monitoringu, tu smo također apsolutno u okviru plana. Sve zajedno, zadovoljan sam s onim što je do sada napravljeno. Recimo u sferi Kaznenog zakona smo odradili sve što je trebalo, to je deset zakona. Odradili smo određene stvari koje se tiču gospodarstva. Znači, išli smo s prijedlogom izmjene Zakona o trgovačkim društvima, išli smo s uređenjem novog sustava ovrhe.

Spomenuli ste ovrhu. Jučer su javni ovršitelji podigli prvu tužbu protiv države, a najavljuju da će ih biti još. Što kažete na to?
Pa gledajte, svak je slobodan tužiti. Ako ljudi misle da trebaju tužiti, neka tuže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.