Mimica: Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji poticaj je i primjer ostalim zemljama u regiji

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

HRVATSKO članstvo u Europskoj uniji poticaj je i ostalim zemljama u regiji da otvore pregovore i uđu u zajednicu zemalja koje, usprkos gospodarskoj krizi, rade na oporavku i razvijaju jedinstveno tržište - poruka je s konferencije o daljnjem proširenju Unije u jugoistočnoj Europi.

"Težak put reformi urodio je rezultatima, a ulazak Hrvatske u Uniju 1.7 dobra je vijest", ocijenio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica govoreći o iskustvima Hrvatske u procesu pregovora i pridruživanja Europskoj uniji. Dobra je to vijest i za Uniju jer je Hrvatska dokaz da njena politika proširenja i dalje živi.

"Reforme se prema europskim standardima i vrijednostima nagrađuju i one su te koje će nas dovsti u stabilno susjedstvo, približiti i buduće članice u okruženje europske obitelji. Proširenje jednako reforme", rekao je Mimica.

No tu nećemo stati, kaže Mimica. S refomama nastavljamo, a bit ćemo i podrška zemljama u regiji. Želja je da do 2014. godine i preostale zemlje jugoistočne Europe započnu s pregovorima. Iako su neke na dobrom putu, moraju znati da politika 'mrkve i batine' ne funkcionira, kaže Mimica.

"Mrkva nije dovoljno atraktivna, a batina očito ne boli dovoljno. Odmaknimo se od ovakve politike, možda nam u tome pomogne primjer istočnih partnera koji rade po principu 'više za više'- više reformi u regiji za veću pomoć Europske unije", kaže.

Pohvale su stigle i od švedskog ministra vanjskih poslova Karla Bildta: napravili ste dobar posao i dali okvir miru i stabilnosti u Europi, no još nije gotovo. Hrvatska mora poticati i ostale zemlje u regiji da učine isto jer samo zajedničkim radom možemo unaprijediti ekonomiju i zadržati svoju poziciju u odnosu na ostatak svijeta, rekao je Bildt.

"Proširenje je ključ produbljivanju i širenju jedinstvenog tržišta. Treba uložiti mnogo truda za ulazak u Uniju, ali se isplati. I tu nije kraj! To je tek početak nove faze, jer sad imate puno bolje mogućnosti za nastavak reformi nego ste imali kad ste bili izvan", rekao je Bildt.

I voditelj delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren pohvalio je snažno partnerstvo Hrvatske i Europske komisije, a kao ključan moment na putu Hrvatskog pridruživanja istaknuo je konsenzus svih političkih stranaka i sastavnica vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.