Ministarstvo branitelja: Ključeve kuće u Zaprešiću uzeli su nam još prije pola godine i od tada ih nisu vratili

Foto: Index

"KUĆA u Zaprešiću, namijenjena za smještaj 100 postotnih HRV invalida I. skupine koji iz udaljenih krajeva Hrvatske dolaze na liječenje u Zagreb, izgrađena je po Programu Vlade RH za stambeno zbrinjavanje HRVI 100 posto - I. skupine. Odlukom od 13. srpnja 2007. godine tadašnje potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, kuća je upisana u evidenciju stanova i zgrada tadašnjeg MOBMS-a i Ministarstvo se obavezalo na plaćanje svih režijskih troškova (struja, voda, plin, grijanje, kom. naknade i dr.) te tekućih troškova održavanja kuće", rekli su nam iz Ministarstva branitelja kada smo ih upitali kako je moguće da kuću u Zaprešiću na adresi Ljudevita Gaja 27 koristi predsjednik Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine Đuro Glogoški koji se ne liječi već prosvjeduje u Savskoj ulici.

Zadnja odluka 1. listopada

Kako su nam objasnili u Ministarstvu branitelja, na osnovu podnesene zamolbe i medicinske dokumenatcije, Udruga Đure Glogoškog donosi Odluku o korištenju kuće i dostavlja je Ministarstvu, a korisnici ključeve kuće preuzimaju na vratarnici Ministarstva.


"Posljednju takvu Odluku Udruga je Ministarstvu branitelja dostavila 1. listopada 2014. godine. Dakle, odluke o korištenju kuće donosi Udruga, a Ministarstvo samo izdaje ključ osobama kojima je Udruga odobrila korištenje", kažu iz Ministarstva branitelja za Index.

Država plaća sve troškove

Kako su nam pojasnili sporazumom o suradnji u Programu liječenja hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata 100% I. skupine u Zagrebu, koji su 26. kolovoza 2007. godine potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica Kosor i predsjednik Udruge 100% HRVI I. skupine Đuro Glogoški, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti se obavezlo osigurati privremeni smještaj 100% HRVI-ma I. skupine u kući u Zaprešiću te se obavezalo i na plaćanje svih režijskih troškova i tekućih troškova održavanja.

Udruga se obavezala na donošenje Pravilnika o uvjetima, postupku i ostvarivanju prava na korištenje kuće u Zaprešiću te na pokrivanje troškova održavanja čistoće kuće.

"Pravilnik koji je Udruga donijela propisuje da je kuća namijenjena za potrebe liječenja i pregleda HRVI-ja 100% I. skupine, a zamolbe za korištenje kuće se podnose pisanim putem Udruzi uz priloženu medicinsku dokumentaciju iz koje je vidljiv datum početka i period potrebe za liječenjem i pregledom u Zagrebu", kažu iz Ministarstva branitelja dodajući da ministarstvo branitelja nema nikakvih saznanja o tome koliko prosvjednika tijelom noći ostaje u šatoru pred zgradom Ministarstva.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.