Ministarstvo odgovorilo na optužbe Zagrebačke županije: "Ne određujemo broj lokacija za gospodarenje otpadom"

Foto: Hina

VLADA je donijela izmjene Plana gospodarenja otpadom kojim se ne određuje ni broj niti lokacije centara za gospodarenje otpadom nego se propisuje da studija izvedivosti razmotri sve moguće opcije i da se na temelju toga izabere najprihvatljivije rješenje, priopćilo je u utorak Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odgovarajući na optužbe čelnika Zagrebačke županije.

Župan Stjepan Kožić optužio je Vladu da je vratila na početak projekt gradnje centra za gospodarenje otpadom, za koji je Zagrebačka županija u proteklih sedam godina izdvojila značajna sredstva i ishodila suglasnost svih svojih gradova i općina, jer njihovoj županiji želi nametnuti otpad iz Zagreba i Sisačko-moslavačke županije.

Ministarstvo pak ističe da je cilj izmjena Plana gospodarenja otpadom pronalaženje rješenja koje jamči najnižu cijenu za građane i do kojega će se doći izradom detaljnih studija, jer je to preduvjet za sufinanciranje iz EU fondova.

Prema smjernicama EU-a, postrojenja za gospodarenje otpadom ne projektiraju se prema administrativnim granicama, već prema nužnom kapacitetu, što je uvjet za financiranje tih objekata putem europskih fondova.

Izmjenama Plana se županijama, gradovima i općinama omogućuje veće sufinanciranje izgradnje centra iz EU fondova i nacionalnog Fonda za zaštitu okoliša – do 90 posto, dok je dosadašnji Plan predviđao udjele u sufinanciranju od 40 do 80 posto, a ostatak iznosa su trebale osigurati jedinice lokalne samouprave.

Ministarstvo ništa ne određuje Zagrebačkoj županiji, no ako ona za izgradnju centra želi osigurati maksimalno sufinanciranje do 90 posto i najnižu cijenu za svoje građane, onda projekt mora napraviti sukladno EU smjernicama i pravilima, ističe se u priopćenju.

S obzirom da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira izradu studije izvedivosti sa 100 posto iznosa, imamo pravo očekivati da se studija radi po smjernicama EU-a, poručuje Ministarstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.