Mirovna misija pokazala se uzaludnom: UN-ovi promatrači napustili Siriju

MIROVNI promatrači UN-a danas su napustili sirijsku prijestolnicu Damask, nakon što se njihova četveromjesečna misija u Siriji pokazala promašajem, odnosno uzaludnom misijom.

Na vrhunce mirovne promatračke misije u Siriji je bilo 300 Un-ovaca. Velik broj promatrača zemlju je napustio još u lipnju nakon što su se nekoliko puta i sami našli pod vatrom. U Damasku je ostao samo mali ured, za slučaj da ipak dođe do nekog političkog rješenja i okončanja krvoprolića. Međutim, to se pokazalo kao nerealna težnja.

"Naša misija je propala jer se obje strane nisu držale dogovorenih obveza", kazao je za Reuters jedan od Un-ovih promatrača, koji je među posljednjima danas napustio Damask.

U jednom trenutku se činilo kako postoji šansa da mirovni plan Kofija Annan zaživi, jer su obje strane formalno pristale na primirje, ali ono je bilo kratkog vijeka i sustavno se kršilo. Nakon što su pobunjenici pokrenuli nekoliko bombaških napada na visokopozicionirane dužnosnike režima u Damasku, sukob je u potpunosti eskalirao. U međuvremenu su i pobunjenici iz inozemstva dobili zavidne količine oružja, pa se danas može govoriti o otvorenom ratu dviju dobro naoružanih vojski na području Sirije, s malim naznakama da se ubrzo može pronaći neko miroljubivo rješenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.