NATO poziva Rusiju da povuče snage s granice, pobunjenici srušili ukrajinski vojni zrakoplov

Foto: Hina

U ČETVRTAK popodne srušen je ukrajinski vojni zrakoplov u blizini Donjecka. Ukrajinska vlada potvrdila je kako su za rušenje odgovorni pobunjenici.

Nije objavljeno koliko je ljudi bilo u zrakoplovu ni o kakvom se zrakoplovu radi.

Premijer samoproglašene republike Donjeck podnio ostavku

Aleksandr Borodaj, premijer samoproglašene republike Donjeck koju su proglasili proruski separatisti na istoku Ukrajine rekao je u četvrtak da je podnio ostavku na tu dužnost.

"Danas sam na sjednici vlade podnio ostavku na mjesto premijera... budući da prelazim na drugu dužnost", rekao je na tiskovnoj konferenciji taj ruski građanin koji redovito odlazi u Moskvu.

"Želim vas podsjetiti da sam došao ovamo pomalo kao krizni menadžer. Poslovnim rječnikom rečeno, kao 'start up manadžer'. Došao sam kad se republika Doneck rađala u kaosu i u krvi", kazao je.

Borodaj je rekao da će ostati na dužnosti potpredsjednika vlade i da će ga na premijerskoj dužnosti zamijeniti Aleksandr Zaharčenko, Ukrajinac, suradnik vojnog vođe pobunjenika Igora Strelkova, čiji je utjecaj sve veći u času kada ukrajinske snage opsjedaju Donjeck.

Borodaj i Strelkov te Vladimir Antiufejev, drugi čovjek separatističke vlade, ruski su građani koji su predvodili separatistički pokret.

Borodaj je činjenicu da Rusi predvode pobunjenički pokret na istoku Ukrajine ocijenio "normalnom i prirodnom", budući da separatistima treba "snaga, stručnost i kvaliteta".

NATO poziva Rusiju: "Povucite snage s ukrajinske granice i maknite se s ruba ponora"

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji je u četvrtak doputovao u posjet Ukrajini, pozvao je Rusiju da povuče snage s ukrajinske granice i makne se "s ruba ponora", te je najavio jačanje vojne suradnje Ukrajine i NATO-a, prenose agencije.


Rusija "se ne bi smjela poslužiti mirovnom misijom kao izgovorom za ratovanje", rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare u Kijevu.

On je stigao u posjet Ukrajini nakon što je NATO u srijedu upozorio da je Rusija uz granicu rasporedila 20.000 vojnika i mogla bi pokrenuti kopnenu ofenzivu na svog susjeda.

Obaranje malezijskog zrakoplova 17. srpnja bila je tragična posljedica ruske "neodgovorne" politike podupiranja separatista i destabilizacije Ukrajine, dodao je Rasmussen, prenosi Reuters.

"Planiramo više zajedničkih vojnih vježbi"

Po njegovim riječima, Ukrajina i NATO osnažit će vojnu suradnju, a ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sudjelovat će na summitu Saveza u rujnu u Engleskoj.

"Kao znak naše snažne potpore i solidarnosti, odlučili smo održati poseban sastanak s Ukrajinom na skorom summitu NATO-a", rekao je Rasmussen, navodi agencija dpa.

"Planiramo više zajedničkih vojnih vježbi, jaču suradnju, više uvježbavanja i edukacije", istaknuo je glavni tajnik dodajući da se planira i "dugoročna pomoć u modernizaciji ukrajinskih oružanih snaga i ukrajinskog sigurnosnog sektora".

Rusiju već duže vrijeme zabrinjava približavanje Ukrajine NATO-u, a Rasmussen je ustrajao u tome da "svaka zemlja ima pravo odlučiti o svojoj vanjskoj politici bez miješanja izvana".

Rasmussen se ranije u četvrtak sastao s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, s kojim je razgovarao o mogućnostima vojne suradnje Sjevernoatlantskog saveza i Ukrajinske vojske.

Tijekom dana u glavom uporištu proruskih separatista na istoku Ukrajine Donjecku nastavljeni su sukobi vladinih snaga i pobunjenika, a očevici navode da su diljem grada odjekivale eksplozije i pucnjava iz teškog oružja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.