Na Vladi tri nova zakona koja bi trebala smanjiti troškove i ubrzati građevinu

Foto: Davor Pongračić/Cropix

VLADA će u proceduru danas poslati prijedloge Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju i Zakona o građevinskoj inspekciji. Tri nova Zakona okosnica su velike reforme sređivanja stanja u prostoru, a zamijenit će postojeći Zakon o prostornom uređenju i gradnji.

Novim se Zakonima pojednostavljuju, skraćuju i ubrzavaju procesi što dovodi do smanjenja nepotrebnih troškova, povećanja učinkovitost sustava, a time i do povećanja povjerenja korisnika u sustav, uvjeravaju u resornom ministarstvu napominjući da se pojednostavljuje i ubrzava izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola te smanjuje dokumentacija potrebna za njihovo izdavanje, a time i ukupni troškovi izdavanja tih dozvola.

U nedavnom intervjuu Media servisu ministrica Anka Mrak Taritaš pojasnila je novosti koje zakoni donose.

"Lokacijska dozvola će biti potrebna samo za eksploatacijska polja, tamo gdje je predviđena fazna izgradnja i tamo gdje je postupak izvlaštenja. Za sve zahvate uvodi se jedna građeviska dozvola, od malih obiteljskih kuća do velikih zahvata s time da je dokumentacija za građevinsku dozvolu nešto manja i jednostavnija nego danas, a davanja investitor mora podmiriti osam dana prije početka gradnje. Time financijske troškove investitoru znatno smanjujemo", objašnjava Mrak Taritaš i napominje da će investitori imati i veću sigurnost.

"Jer on možda može doći u neke financijske neprilike prije nego uopće počne graditi. Ovako u trenutku kada počne graditi on ima složenu cijelu financijsku konstrukciju, a građevinska dozvola mu daje aposlutnu sigurnost da zna: Da, ja to mogu graditi".

Uvodimo red, a taj se red mora poštivati, kaže Mrak Taritaš pa će inspekcije biti strože, a sankcije oštre.

"Kada netko gradi izvan područja namijenjenog za gradnju, građevinska inspekcija izlazi van i u roku od 7 dana ruši zgradu bez prevelikih pitanja i dokazivanja tko i zašto".

Novost je i rok u kojem se od dobivanja građevinske dozvole treba dovršiti fasada i vanjski okoliš.

"Vidjeli ste kada putujete Hrvatskom da imate poludovršene, a useljene zgrade bez fasade, bez okoliša. Ono što će biti naš interes jest da se dovrši pročelje, uredi okoliš, a tek onda će se unutra radovi moći nastavljati", poručila je ministrica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.