Načelnik Škabrnje: Romima bi trebalo dati nagradu zbog posla koji rade, ali ih treba smjestiti tamo gdje treba biti otpad

PROTIV načelnika općine Škabrnja Luke Škare podnesena je prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira, dok se neslužbeno spominje mogućnost kaznene prijave zbog rasne diskriminacije i huškanja mještanja te verbalnog napada na Rome.

U pokušaju opravdavanja i objašnjavanja čitave situacije opet je izrekao niz diskriminirajućih izjava.

"Ja sam bio na razgovoru i optužen sam da sam rekao 'pričekajmo dok ode policija pa juriš pa ćemo ih pobit'. Jedino što sam rekao mojim dečkima tamo iz sela koji su vlasnici zemlje je 'maknite se da policija svoj posao obavlja'. Taj isti Rom je optužio i donačelnika. Mediji vjeruju njemu, vjeruju mu i državna vlast, Vlada i svi", rekao je Škara za zadarski Novi radio dodavši kako su romske obitelji same donijele odluku da odu.

"Ona dva ekscesa, toga ima svugdje u svijetu. Dva luda, pijana mogu reći nešto što ne valja. Oni su se bili dogovorili, zato je onaj prolaz i ostavljen, da izvole naći prolaz od onoga tko im je prodao zemlju ili ako neće, ostat će zagrađeni. Mene su zvali kao načelnika da prisustvujem tome hoće li otići ili neće i oni su sami donijeli odluku da odu", kaže načelnik općine Škabrnja. "Cijela Hrvatska nas osuđuje, a zapravo ne znaju o čemu se radi“, dodao je.

"Mi smo potrošili milijun kuna na urbanistički plan i on donese tamo smeće"

"Hrvatska nema veze, nemaju novinari, nemaju ni ministri, oni ne znaju jer su usidreni po deset stanova gore po Zagrebu i što oni znaju što je prostorni plan, što je kuća, što je dozvola. Ja sam ogorčen, ogorčen na sve, ali sam pametniji 100 puta od njih - donesi lijepo dozvolu, nosi papir. Mi smo potrošili milijun kuna na urbanistički plan i on donese tamo smeće da drži. Ima livada, ima ih koliko hoćeš u drugim mjestima. Zašto se plaća zaštita okoliša, grade tvornice, nego zato", pita se Škara dodavši kako bi, da se njega pita, Romima trebalo dati posebnu nagradu jer rade posao koji nitko drugi ne želi raditi.

"Ja nemam ništa protiv Cigana. Dapače, ja bi mu dao, kad bi se mene pitalo, nagradu zato što neće nitko taj posao da radi. Ni u Škabrnji, ni u Zadru, ni u Zagrebu, nigdje osim njih. Njih bi trebalo posebno nagraditi za taj posao, što kupe otpad, ali mu treba dati određenu lokaciju. To se tako u svijetu i svugdje radi. A ne ovdje, bum, on ima pravo. Na tuđi teren ulazi i polazi. Kupi tuđe, ima pravo. Ma nema, čovječe, za to ima lokalna ili županijska uprava", kaže Škara. On je za sutra najavio službeno očitovanje o cjelokupnom slučaju.

Više prekršajnih prijava protiv Škabrnjana

"On je bolji i pametniji od Pusićke i onih drugih. Kad mogu oni izlijetati pa pričati što ne znaju. I predsjedniku i Saboru i Vladi ću sutra napisati sve, napisati sve zaključke prema njima i Romima i javnosti. Da se uče pameti, a ne da im Europa priča. Mi moramo poštivati. Tko ne kaže da ne poštujemo, zašto ne poštivati jednoga Roma? Rekao sam da bih mu ja prvi dao nagradu, ali bih ga smjestio tamo gdje treba biti otpad, a ne bih ga smjestio tamo u selo gdje se kuće sutra trebaju graditi", zaključuje Škara.

Uz načelnika općine, prekršajne prijava podignute su i protiv mještanina Škabrnje Denisa Bilavera, donačelnika Škabrnje Damira Gurlice i direktora komunalnog poduzeća Zorana Gurlice. Iz PU Zadarske su bez komentara s naznakom kako je slučaj u obradi. Događaje u Škabrnji do sada su, među ostalim, javno osudili predsjednik Ivo Josipović, Vesna Pusić i zastupnik romske manjine u Saboru Veljko Kajtazi.

Ostojić: Policija je u Škabrnji postupila ispravno"

"Mislim da je policija u slučaju načelnika Škabrnje postupila ispravno", izjavio je danas u Zadru ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Mislim da je policija u ovom postupanju po prvi put prijavila nekoga za počinjenje kaznenog djela za nešto što je neprihvatljivo u Republici Hrvatskoj. Bilo koji građanin Republike Hrvatske, bez obzira bio pripadnik nacionalne manjine ili ne mora imati svoja prava, mora biti zaštićen i u tom smislu je podnesena kaznena prijava. Mislim da je policija postupila po zakonu i vjerujem da je to ispravan put", rekao je Ostojić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.