Nacionalisti i unionisti u Sjevernoj Irskoj postigli dogovor o štednji i povijesnim zločinima

Screenshot: YouTube

IRSKI nacionalisti i probritanski unionisti u Sjevernoj Irskoj su postigli ključan dogovor o mjerama štednje i povijesnim zločinima, čime je izbjegnut kolaps zajedničke vlade, uspostavljene 1998. kako bi se okončalo višedesetljetno sektaško nasilje.

Prvi ministar Peter Robinson rekao je da dogovor, postignut nakon vešemjesečnog pregovaranja i nekoliko propuštenih rokova, otvara put da Sjeverna Irska stekne prenesene ovlasti i sama odredi stopu korporativnog poreza.

To obje strane odavno žele, jer Sjevernoj Irskoj daje priliku za uspostavu konkurentnije stope, bliže 12,5-postotnoj kakvu ima susjedna Republika Irska, nego 21-postotnoj, koju ima danas, zajedno s ostalim dijelovima Velike Britanije.

Dogovor je postignut nakon 27 sati pregovora između irskih nacionalista iz Sinn Feina, Demokratske unionističke stranke te predstavnika britanske i irske vlade.

Sjeverna Irska će, prema uvjetima dogovora, dobiti dodatna sredstva i ovlasti u iznosu od 2 milijarde funti, a dogovorom se omogućuje i smanjenje vladinih odjela s 12 na 9 i dopušta postojanje službene političke oporbe.

Suočavanje sa "štetnim nasljeđem iz prošlosti"

Dogovorom se također uspostavlja okvir za suočavanje sa "štetnim nasljeđem iz prošlosti", kako je to uobličio irski ministar vanjskih poslova Charlie Flanagan, a odnosi se na uspostavu povijesnog arhiva i stvaranje posebnog odjela koji će istraživati smrtne slučajeve iz doba sjevernoirskog sukoba.


Pregovaračke strane načelno su se suglasile i oko toga da se odgovornost za upravljanje osjetljivim sektaškim paradama protestanata i katolika prebaci s britanske vlade na parlament u Belfastu.

Robinson, koji je i predsjednik unioinističke stranke, dogovor je nazvao "monumentalnim korakom koji ide u korist svima".

"Ovo je tek početak, a ne kraj", dodao je.

Višemjesečni zastoj u pregovorima bio je najgori od Sporazuma na Veliki petak, kojim je 1998. prekinuto krvoproliće između pretežito katoličkih nacionalista, koji su željeli pripojenje Republici Irskoj, i pretežito protestantskih unionista, koji su ustrajali na ostanku Sjeverne Irske u sklopu Velike Britanije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.