Najmoćniji ljudi svijeta za istim stolom: Učinit ćemo sve kako bi osigurali financijsku stabilnost eurozone!

ČELNICI G8 složili su se na sastanku u Camp Davidu kako Iran treba razotkriti više u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama te da je vrijeme fokusirati se na političku tranziciju u Siriji. Osvrnuli su se i na problem Sjeverne Koreje, kojoj su još jednom "zaprijetili" izolacijom ukoliko ne prekine s razvojem nuklearnog programa.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je kako će zajedno s Europom raditi na planu koji usklađuje gospodarski rast i smanjenje duga, u vrijeme kada svjetski čelnici pokušavaju spriječiti da pogoršanje europske dužničke krize destabilizira globalno gospodarstvo.

"Svi smo apsolutno predani tome da osiguramo da i rast i stabilnost, kao i fiskalna disciplina, postanu dijelovi sveobuhvatnog plana kojemu je cilj postići prosperitet za naše građane kakav svi priželjkujemo", istaknuo je Obama.

Čelnici EU-a isticali su kako će biti čvrsti u zaštiti svojih banaka, nakon vijesti da bi loši zajmovi španjolskih banaka mogli baciti na koljena četvrto najjače gospodarstvo eurozone.

"Učinit ćemo sve što je potrebno da bi osigurali financijsku stabilnost eurozone", rekao je predsjednik EU-a Herman Van Rompuy.

Čini se kako su Obama i novoizabrani francuski predsjednik Francois Hollande pronašli zajednički jezik, budući da mu se američki predjednik pridružio u ideji da se krizu mora rješavati poticanjem gospodarskog rasta.

To pojačanom pritisku izlaže njemačku kancelarku Angelu Merkel koja se zalaže za fiskalnu štednju kao glavni instrument smanjenja javnog duga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.