Najtraženiji meksički narko kralj ponovno pobjegao iz zatvora maksimalne sigurnosti

Screenshot: YouTube

MEKSIČKI narko kralj Joaquin Guzman, poznatiji pod imenom El Chapo ili "Shorty" pobjegao je iz zatvora maksimalne sigurnosti jučer navečer, piše BBC.

U zatvoru Altiplano vođa kartela Sinaloa, koji krijumčari ogromne količine ilegalne droge u SAD, Guzman je boravio od prošle godine. Njegovo je ponovno uhićenje slavljeno kao velika pobjeda meksičke vlade.

Već drugi put pobjegao je iz zatvora maksimalne sigurnosti

Dužnosnici tvrde kako je njegov nestanak primijećen kad su zadnji put službenici provjerili njegovu ćeliju. Pokrenuta je potraga, a odgođeni su i letovi s obližnje zračne luke Toluca.

Guzman je već pobjegao iz strogo čuvanog zatvora 2001. godine, kada se sakrio u košari za rublje nakon što je podmitio djelatnike zatvora.

On je dosad odslužio više od 20 godina zatvorske kazne. Uhićen je u Guatemali 1993. godine.

Radi se o jednoj od najmoćnijih figura svjetskih narko kartela, čije je uhićenje 2001. slavljeno kao velika pobjeda predsjednika Enriquea Pene Nietoa. U vrijeme uhićenja vlasti su ispred medija paradirale s jednim od najtraženijih narko šefova.

Najtraženiji krijumčar droge na svijetu

Guzman je rođen u gradu Badiraguatu, prije otprilike 57 godina, a u narko svijetu proslavio se u 1980-ima. Njegov uspon po piramidi Sinaloa kartelu donio mu je titulu najtraženijeg krijumčara droge u svijetu.

Njegov kartel kontrolira protok kokaina, marihuane i metamfetamina u SAD. Prije njegovog ponovnog uhićenja 2001. godine, SAD je ponudio nagradu od pet milijuna dolara za informacije koje bi dovele do njegovog uhićenja. Guzmanovo je bogatstvo procijenjeno na jednu milijardu dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.