Nakon 10 godina pronađena skupocjena slika Magdalene ukradena iz crkve Svete Mande na Marjanu

Foto: PU Splitsko-dalmatinska

SLIKA Sveta Marija Magdalena, rad nepoznatog autora iz 17. stoljeća, ukradena prije 10 godina iz crkvice Svete Mande na Marjanu, pronađena je te vraćena vlasniku, crkvi Svetog Križa u splitskom Velom Varošu.

Policija je otkrila sliku u podrumu kuće 73-godišnjaka. Čovjek se bavi preprodajom rabljenih stvari na splitskom pazaru i nije znao kolika je vrijednost ukradene umjetnine, niti je s njom pokušavao trgovati. Kradljivac slike je također identificiran, no protiv njega se ne može povesti postupak jer je umro 2011. godine. Radi se o osobi koja je već prijavljivana za krađe iz sakralnih objekata, a imao je i problema sa drogom.

73-godišnjak, koji je sliku na čuvanje primio prije četiri godine, prijavljen je za kazneno djelo prikrivanja.

Izuzetno vrijedna umjetnina

Pročelnik Konzervatorskog odjela Radoslav Bužančić čestitao je policajcima na rješavanju ovog slučaja.

"S obzirom da je prije dvije godine pronađena i ukradena slika Bogorodice, može se konstatirati da ovaj policijski odjel izvrsno obavio posao. Radi se o izuzetno vrijednoj umjetnini kakve se na tržištu pojavljuju rijetko", kazao je Bužančić. Smatra da je pronalazak slike izuzetno vrijedan za grad Split, jer se radi o neprocjenjivoj baštini.

"Ključna je bila informacija gdje trebamo tražiti sliku. Ovdje se ne radi o kolekcionaru, već o osobama koje se bave preprodajom rabljenih stvari na tržnici. Nisu prepoznali umjetničku vrijednost. Pronašli smo je u podrumu kuće u neprikladnim uvjetima", kazao je Josip Buljan, šef kriminalističke policije u Splitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.