Nasipi oko New Orleansa izdržali nalet Isaaca, nova prijetnja dolazi s Atlantika: Formira se tropska oluja Kirk

URAGAN Isaac stigao je tijekom noći do jugoistočne obale Louisiane, s vjetrom koji puše brzinom i do 110 kilometara na sat. Tijekom današnjeg dana, točno na sedmu godišnjicu od udara katastrofalnog uragana Katrina, Isaac je pogodio područje New Orleansa. Nasipi oko New Orleansa izdržali su nalet uragana, koji je predvečer počeo slabiti.

Gradske vlasti zatvorile su nasipe postavljene kao zaštitu od poplava, a predsjednik Barack Obama pozvao je stanovnike da posluša savjete stručnjaka te da ne "izaziva sudbinu". Tisuće stanovnika već su pobjegli iz područja kojim bi Isaac trebao proći, a velika većina onih koji su usprkos upozorenjima ostali zaključali su se u kućama.

Na ulicama New Orleansa padala je jaka kiša, a snažan vjetar povijao je drveće i nosio sve pred sobom, javlja BBC. Neki dijelovi grada ostali su bez električne energije, a na ulicama su ostali samo oni najodvažniji.

Na južnim predjelima Louisiane, u Arkansasu, Mississippiju i Alabami više od 200.000 domaćinstava ostalo je bez struje, a stanovništvo je pred poplavama bježalo na krovove kuća. Jednu ženu s krova su morali spašavati susjedi.

Izvanredno stanje u Louisiani i Mississippiju

Obama je proglasio izvanredno stanje u Louisiani i Mississippiju, što je lokalnim vlastima omogućilo pristup federalnom novcu. Gradonačelnik New Orleansa izjavio je jučer kako je njegov grad sada i službeno "u bitci" te je potvrdio kako je zatvoren gradski aerodrom. "Nećemo imati katastrofu nalik na Katrinu", izjavio je te dodao kako će neki dijelovi grada ipak biti poplavljeni.

Isaac je usmrtio najmanje 24 osobe na Haitiju i u Dominikanskoj Republici te uzrokovao veliku materijalnu štetu na Karibima.

Nova prijetnja dolazi s Atlantika

Istovremeno sa slabljenjem Isaaca, nad Atlantikom se počela formirati nova tropska oluja - Kirk. Još nije poznato koliko će snažna biti, ali SAD je već spreman za novu bitku s prirodnim nepogodama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.