Nasukani brod na Čiovu mogao bi upropastiti turističku sezonu, a nitko ga ne želi ukloniti

Foto: HRT

PROŠLO je gotovo mjesec dana otkad je snažna bura nasukala dva broda na Marjanu u Splitu i još jedan brod na Čiovu. Brodovi Splitske plovidbe, koja se zbog ogromnih dugova nalazi u predstečajnoj nagodbi pa ne može platiti odsukavanje, i dalje su nasukani, a čini se da će tako i ostati još dugo, javlja HRT.

"Mi smo već kontaktirali razna ministarstva, nadležne službe, ali bojim se da će ovo trajati godinama. To je trakavica koja je nemoguća, jedni drugima prebacuju lopticu, nitko ne želi biti odgovoran, to je tragedija", izjavio je Tomislav Andrijoli, predsjednik Mjesnog odbora u Slatinama, mjestu na Čiovu gdje se nasukao brod "Vranjic", a u kojem se svih 640 kućanstava bavi turizmom.

"Ne znam koliko će sve ovo trajati, ali voljela bih da bude što prije. Imamo rezervacija, živimo od turizma", kaže Bruna Franić, čija se kuća odmah uz plažu, samo par desetaka metara od nasukanog broda.

Ipak, čini se da joj se želja neće tako sporo ispuniti. Još se uopće ne zna tko će platiti odsukavanje "Vranjica", kao i brodova "Orebić" i "Krka" koji se nalaze na sjevernoj strani Marjana. I državna i lokalna samouprava oskudijevaju s novcem, a problem je što u Hrvatskoj nema ni opreme za uklanjanje tako velikih brodova.

"Nemamo sredstva kojima bi se to moglo ukloniti. Znači da bi trebalo tražiti ponude iz svijeta. Ima tu cijena koje se kreću od više milijuna eura po brodu", kaže Davor Vidan, čelni čovjek Lučke kapetanije Split.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.