Nenad Horvat: Ima nas koji nismo popušili Hello Kitty foru u maskirnoj uniformi

Foto: Marko Jurinec/Pixsell

OSVRT na aktualne događaje napisao je Nenad Horvat, varaždinski psihijatar koji je zbog objave na Facebooku u kojoj je kritički komentirao prosvjede ratnih veterana u Savskoj ostao bez posla.

.....

Voze se crnka i plavuša u liftu. Odjednom se lift zaglavi između katova. Crnka odmah počne vikati: „Upomoooć! Upomoooć!“, a plavuša samo šuti...


- Crnka: „Bolje će nas čuti ako vičemo zajedno!“
- Plavuša: „Zajednooo! Zajednooo!“

Plavuša je svima dragi kliše

Na ovim prostorima – ili u regionu, kako bi rekli jugonostalgičari – za vicmahere nema mnogo tema koje bi bile zahvalnije od plavuša. Jedina konkurencija su im valjda Mujo i Haso. Plavuša je svima dragi kliše, plavuša je svima omiljeni stereotip.

Mehanika i dinamika tog stereotipa su vrlo jednostavne: plavuše su slatke, ali glupe. Plavuša je – to znaju čak i daltonisti – ženska osoba plave, odnosno svijetložute kose. Za plavušu možemo reći i da je plavojka, da je zlatokosa, da je blondina ili da je bjonda (to je ona plavuša što je ispala iz Diridonde). Plava kosa čini vas zvijezdom gdje god da se pojavite, kaže reklamni slogan svjetski poznatog proizvođača boje za kosu.

Tako kaže Schwarzkopf; biokemija i genetika kažu malo drugačije. Plavušama u kosi nedostaje prirodnog pigmenta, što je rezultat određene genske mutacije izazvane manjkom izloženosti suncu. Prirodnih plavuša na kugli zemaljskoj nema mnogo, tek jedva nešto malo više od 1 posto; najviše ih je u skandinavskim i baltičkim državama. Plavuše se zbog rijetkosti odvajkada držalo poprilično egzotičnima, a kao takvima i ekskluzivnima, atraktivnima i nadasve poželjnima.

Iz krajnosti u krajnost


Ta egzotika odnosno ekskluziva uglavnom su i povod (čak i razlog) za čitav niz nikada provjerenih, a još manje dokazanih predrasuda koje refleksno vežemo uz plavuše. Spektar predrasuda širi se od krajnosti do krajnosti, pa će tako jedni tvrditi da su (sve) plavuše glupe, dok će drugi trubiti da su (sve) plavuše, jel'da, kurve.

Treći će s indignacijom odbiti takvu isključivu ili-ili dihotomiju i mirno će se uhvatiti holističke i-i paradigme. Slažemo se – sve je to nekulturno, seksistički, primitivno i odvratno, ali takav je naš narod, naročito muški. Pristojni ljudi nikada neće pristati uz takve obrasce i dobro će se čuvati od toga da ljude cijene o procjenjuju po boji kose, kože ili očiju, da im sude i presuđuju po spolu, dobi ili seksualnoj orijentaciji.

Ljude važemo po nečem drugom, čak i onda kad se sami – poput Marilyn Monroe – nude i guraju u otrcane klišeje. Prisjetimo se reda radi, doduše na kratko, i one notorne Paris Hilton – još jedne (nota bene: bezobrazno bogate!) plavuše koja se više oslanja na svoj izgled nego na svoju pamet. Za sebe je jednom izjavila da se rodila sa šljokicama u venama i da samu sebe ne shvaća ozbiljno.

S njom na pameti nije se lako othrvati mitovima i legendama o plavušama bez mnogo mozga i s odviše estrogena.

U potrazi za takvim simpatičnim plavušama ne trebamo čak ni prelaziti preko granice. Jedna naša instant-celebrity plavuša nabacila je fejk – osmijeh, pridodala malo šminke, kupila dva-tri loša kostimića i krenula u banaliziranje, bagateliziranje i trivijaliziranje. Kao da mjesecima pita sebe i nas: kako ja mogu biti plavuša kad znadem voziti traktor? Kako mogu biti plavuša kad znadem podojiti kravu?

Ima nas zlopamtila....

Ova retorička pitanja, ma kako arhaična ('ajde, dobro – blesava!) bila, vrlo dobro su odjeknula i dobila vrlo konkretan odgovor. Takav koji će među Hrvaticama i Hrvatima odjekivati najmanje pet, a možda i svih deset godina.

Međutim, ima nas zlopamtila koji su skupili previše godina da bi popušili Hello Kitty foru u maskirnoj uniformi i koji će dugo pamtiti ona blesavo – arhaična pitanja. Ima nas dosta koji će dovijeka spominjati mamicu onome odvratnjaku koji joj je koncelebrirao, odnosno doturao cedulje kad je trebalo nešto ozbiljnoga reći.

Onome koji je svojoj lutkici na koncu u času vrlo sumnjive pobjede iz ruke oteo mikrofon. Nema veze; na koncu konca, svi volimo plavuše. Ipak, ne zaboravimo onu drevnu narodnu mudrost: pazi što si želiš – moglo bi ti se i ostvariti!

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.