Nesporazum koji to možda i nije: Saucha je pitao Povjerenstvo može li Bardić biti u sukobu interesa

Foto:  Arhiva

TOMISLAV SAUCHA, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića odaslao je službeni upit Povjerenstvu za sukob interesa u kojem je pitao može li savjetnica premijera Zinka Bardić odgovarati tom Povjerenstvu. Saucha je dobio odgovor da ne može, jer ako je netko imenovan na javnu dužnost po izboru predsjednika Vlade osobno, nije dužan postupati po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Naime, taj ga propis obavezuje samo ako ga je imenovala Vlada. Prema tom tumačenju Bardić ne može biti sukobu interesa. 
 
Zanimljivo je kako je dio medija pogrešno protumačio taj odgovor Povjerenstva kojem predsjeda Dalija Orešković te je prošlotjedno očitovanje o tome da savjetnici premijera ne podliježu "sukobu interesa", pripisalo Sauchi donoseći naslove kako Saucha ne može biti u sukobu interesa za nedavni slučaj Plinacro. Da je došlo do krive interpretacije potvrdila nam je i Orešković u telefonskom razgovoru.
  
Podsjetimo, nakon napisa o navodnom sukobu interesa, Tomislav Saucha premijeru je ponudio ostavku, no premijer Zoran Milanović ju je odbio s obrazloženjem da Saucha nije ništa kriv.  
 
Saucha je ponudio ostavku nakon medijskih objava da je odvjetničkom uredu, u kojem je zaposlena njegova supruga Ivana Saucha, "sredio" posao s državnom tvrtkom Plinacro. Povjerenstvo za sukob interesa smatra da Sauchina supruga nije bila dužna obavijestiti Povjerenstvo o poslovnom odnosu jer se ta obveza odnosi samo ako dužnosnik ima 0,5 posto ili više udjela u kapitalu i ne odnosi se na člana njegove obitelji čak i pri poslu u kojem taj član ima udio. 
 
"Angažman bi bio sporan da je dužnosnik utjecao da do njega dođe", navela je tada Orešković. Iako je Povjerenstvo "amnestiralo" supružnike Saucha za slučaj Plinacro zanimljivo je kako se priča tu nikako ne završava već se upućuje na nadležne inspekcije. 
 
"Zakon o javnoj nabavi i Zakon o državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave propisuju obveznike postupanja sukladno tim propisima, te ovlasti središnjeg tijela  državne uprave nadležnog za sustav javne nabave (Ministarstvo gospodarstva), i Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave, način postupanja i druga bitna pitanja u  vezi nadzora nad provedbom Zakona o javnoj nabavi, stoga Povjerenstvo upućuje na postojanje kontrolnih mehanizama i sustava sankcija kojima se štiti javni interes koji  proizlaze iz navedenih zakona i pratećih podzakonskih propisa", navodi se u odluci Povjerenstva za Sukob interesa u slučaju Ivane Sauche.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.