Netanyahu kategorički odbacio "diplomatski napad" koji bi Izrael vratio na granice iz 1967. godine

Foto: Hina

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu kategorički je u nedjelju odbacio prijedlog o izraelskom povlačenju sa Zapadne obale i iz istočnog Jeruzalema u roku od dvije godine, pred sastanak u Rimu s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

"Suočeni smo s mogućnošću diplomatskog napada, drugim riječima pokušaja da nam se kroz odluke UN-a nametne povlačenje na granice iz 1967. u roku dvije godine", rekao je Netanyahu na sastanku vlade, priopćio je njegov ured.

To bi "vratilo ekstremističke islamiste u predgrađa Tel Aviva i u srce Jeruzalema", upozorio je. "Mi to nećemo dopustiti. Mi to odlučno i odgovorno odbacujemo."

Rezolucija s potporom Arapske lige

Palestinci, uz potporu Arapske lige, kane predložiti Vijeću sigurnosti UN-a rezoluciju kojom bi zatražili da se do studenoga 2016. Izrael "u potpunosti povuče s područja okupiranih od 1967."

Taj prijedlog će najvjerojatnije naići na američki veto, a Francuska već nekoliko tjedana vodi konzultacije s Londonom i Berlinom te Washingtonom i Ammanom kako bi se dogovorila kompromisna verzija i možda odredio rok za okončanje pregovora.

"Moramo odrediti vremenske rokove, jer kako bez toga uvjeriti ikoga da neće biti riječ o još jednom procesu bez realnih perspektiva?", rekao je potkraj studenoga francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, govoreći o roku od dvije godine.

Kompromisni prijedlog pozivao bi na brz nastavak izraelsko-palestinskih pregovora, zamrznutih od proljeća, na osnovi niza osnovnih načela kao što je miran suživot Izraela i palestinske države.

U drugoj fazi, Pariz predviđa međunarodnu konferenciju na kojoj bi se dogovorio okvir i podržali ti pregovori, uz sudjelovanje arapskih zemalja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.