Nevjerojatno: Vlada za sanacijskog upravitelja bolnice imenovala doktora kojega istražuje DORH jer je sinu namjestio posao!

Foto: Miroslav Kiš/Cropix

NA ZATVORENOM dijelu sjednice Vlade održane 20. lipnja ove godine, Vlada je za sanacijskog upravitelja Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak imenovala dr. Damira Pahića, koji se već mjesecima nalazi pod istragom DORH-a! Tereti ga se da je kao ravnatelj sisačke Opće bolnice pogodovao informatičkoj tvrtki "DM-soft" svog sina Alena Pahića, dodijelivši joj posao bez provedbe postupka javne nabave. U toj tvrtki je i sam dr. Pahić bio direktor do 2005. godine, u vrijeme dok nije bio ravnatelj Opće bolnice Sisak.

"Dosadašnji predsjednici i članovi upravnih vijeća zdravstvenih ustanova, u kojima se provodi sanacija sukladno odlukama o sanacijama zdravstvenih ustanova, razriješeni su, te su imenovani predsjednici i članovi sanacijskih vijeća zdravstvenih ustanova, i sanacijski upravitelji, s time da je predsjednik sanacijskog vijeća predstavnik Ministarstva zdravlja, a članovi su predstavnik Ministarstva financija i pojedine zdravstvene ustanove", pojašnjava se u odluci Vlade u kojoj između ostalog stoji: "Dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice `Dr. Ivo Pedišić` Sisak, Pejo Trgovčević, razriješen je, kao i članovi Vesna Krnjaić i Admira Bulić. Dušan Mandac imenovan je predsjednikom Sanacijskog vijeća, Mladenka Perić i Jasenka Štampalija-Janković članicama, a Damir Pahić sanacijskim upraviteljem".

Posao za sina bez javnog natječaja

O prijavi protiv dr. Pahića PU sisačko-moslavačka izvijestila je 2. svibnja ove godine: "Temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Sisku, policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta ove policijske uprave proveli su kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjim hrvatskim državljaninom, osumnjičenim da je kao ravnatelj javne ustanove u Sisku iskoristio svoj položaj i ovlasti radi pribavljanja imovinske koristi za tvrtku čiji je osnivač i direktor član njegove uže obitelji.

Sumnjiči ga se da je izravnim ugovaranjem usluga s navedenom tvrtkom, bez prethodne provedbe postupka javne nabave, sklapanjem godišnjih ugovora od siječnja 2006. do siječnja 2011. godine, te provedbom pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave od 1. srpnja do 31.prosinca 2011. godine, zaključio ugovor s navedenom tvrtkom dana 4. srpnja 2011. godine, čime joj je ponovo pogodovano, odnosno stavljena je u povoljniji položaj u odnosu na ostale potencijalne dobavljače usluga. Na taj način je tvrtki pribavio imovinsku korist od 678.493 kune. Protiv 57-godišnjeg ravnatelja je podnesena kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti".

"Ministarstvo zdravlja upoznato je sa postojanjem kaznene prijave"

S obzirom da je dr. Pahić pod istragom i da mu se na teret stavljaju upravo nepravilnosti u poslovanju sisačke Opće bolnice u kojoj ga je Vlada imenovala sanacijskim upraviteljem, odlučili smo pojašnjenje potražiti u Ministarstvu zdravlja.

No, na naš opširni upit o cijelom slučaju i imenovanju Pahića u ovakvim okolnostima stigao je tek kratki odgovor: "Ministarstvo zdravlja upoznato je sa postojanjem kaznene prijave te će, ovisno o njezinu ishodu, poduzeti odgovarajuće radnje".

Zamolili smo i dr. Damira Pahića da nam o svemu ispriča svoju stranu priče. "Nije mi poznata bilo kakva aktualizacija priče o kaznenoj prijavi, a ne vidim ni povezanost s mojim imenovanjem pa se nemam o čemu očitovati", naveo je dr. Pahić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.