Nije dočekao suđenje u Hrvatskoj: SS-ovac Anton Gaiser umro u SAD-u

Foto: holocaustresearchproject.org

ODVJETNIK Adrian Roe potvrdio je kako je bivši čuvar nacističkog logora 88-godišnji Anton Geiser preminuo ovog vikenda u Pennsylvaniji. Odvjetnik Roe zastupao je Geisera proteklih par godina kako ga SAD ne bi deportirao zbog njegove uloge u Drugom svjetskom ratu. Geiser je rođen u Đakovačkim Selcima u Hrvatskoj i nekadašnji je stražar u nacističkim logorima. 

Geiser je bio pripadnik SS postrojbi te je čuvao stražu u logorima Sachsenhausenu i Buchenwaldu.

Nakon rata Geiser je pobjegao u Austriju da bi kao izbjeglica emigrirao u SAD 1956. godine i stekao američko državljanstvo 1962. godine. Američko ministarstvo pravosuđa od nadležnog imigracijskog ureda zatražilo je njegovu deportaciju, a kao moguće zemlje u koje će biti deportiran, spominjane su Hrvatska, kao zemlja rođenja, te Njemačka, za koju se zločini iz 2. svjetskog rata vežu.

U razgovoru za Index 2008. godine direktor Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema Efraim Zuroff naglasio je kako Hrvatske vlasti ne žele primiti SS-ovce kako bi im se sudilo, a između ostaloga i Gaisera. Ministarstvo pravosuđa kojeg je vodila Ana Lovrin tvrdilo je kako ne zna ništa o slučaju Gaiser. 

Postupak se za Geisera vodio se od 2004. godine. Geiser se branio da je prisilno unovačen te da nije nikoga ubio. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.