Nisu svi jednaki: Kruljca optužili, a prijava protiv Todorićevog Belja tri godine stoji u ladici!

Foto: Hrvatski vojnik/Index

I DOK državno odvjetništvo uoči saborskog očitovanja o godišnjem izvješću Mladena Bajića pokreće nove antikorupcijske kampanje, i dalje je očito da postoje pojedinci "iznad zakona", oni kojima aktualna vlast gleda kroz prste. Index je u srpnju ove godine objavio priču potkrijepljenu brojnim dokumentima o spornoj transakciji zemljišta u Bilju, kojeg je 2008., od lokalnih vlasti kupilo Todorićevo "Belje", po trostruko nižoj vrijednosti od procijenjene. Kaznenu prijavu USKOK-u zbog štetnog  ugovora protiv odgovornih je osoba iz lokalne uprave 2010 g. podnijela bivša načelnica općine Bilje, Ružica Biljkić. To znači da prijava već pune tri godine stoji u ladici Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku, dok je nedavno zbog gotovo identičnih radnji počinjenih u gotovo istim okolnostima, na gotovo jednak način, od iste državne odvjetnice optužen umirovljeni general HV-a Mladen Kruljac, a skupa s njim i bivši članovi Općinskog poglavarstva u Sibinju.

Kruljca i društvo tereti se da su malverzacijama s općinskim zemljištem oštetili općinu Sibinj za najmanje 16,5 milijuna kuna. Načelnika općine Ivana Batinića i člana poglavarstva Ivana Miškovića tereti se da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu omogućili poduzećima i pojedincima kupnju vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti čime su im pribavili višemilijunsku korist.

Zemljište površine oko 365 četvornih metara i vrijedno oko 16,5 milijuna kuna vlada je 2007. darovala općini Sibinj za izgradnju zone malog gospodarstva. Načelnik i član poglavarstva su prije prodaje zemljišta htjeli povećati njegovu vrijednost pa su s Kruljcem dogovorili da HV izgradi prometnice u zoni znajući da općina za to nema potrebne dozvole. Kruljca se sumnjiči da je protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, naložio gradnju glavnih i sporednih ceste u vrijednosti od najmanje 6,2 milijuna kuna za koliko je oštećen državni proračun.

Nakon izvedenih radova Batinić i Mišković predložili su općinskom vijeću prodaju zemljišta iako ono nije parcelizirano, a zatim su poglavarstvu predložili raspisivanje natječaja za prodaju zemljišta. Pritom su prikrili stvarnu vrijednost, tvrdeći da zemljište mogu dati i besplatno, a proizvoljno su odredili cijenu od pet eura po četvornom metru te su zemljište prodali na dogovorenim natječajima. To se dogodilo 2008. u Sibinju.

A što se iste godine dogodilo u Bilju?

Općina Bilje donijela je odluku od prodaji parcele od cca 107 000 četvornih metara tvrtki "Belje" po cijeni od 4 eura po četvornom metru, iako je samo godinu dana ranije vrijednost tog zemljišta procijenila na 12 eura po četvornom metru. Cijenu od 4 eura po kvadratu, predložio je sam kupac "Belje" u ponudi koju je sastavio godinu dana prije raspisivanja natječaja. U svibnju 2007. godine, naime, uprava Belja d.d. iskazala je interes za kupovinu zemljišta u poslovnoj zoni općine Bilje. "Molimo Vas da nam žurno dostavite odgovor je li općina Bilje zainteresirana za prodaju navedenog zemljišta poduzeću Belje d.d. i pod kojim uvjetima, kako bismo mogli namjeravanje investicije uvrstiti u plan za iduće kratkoročno razdoblje…"- stajalo je u dopisu kojeg je potpisao Ivan Škorić, direktor "Belja d.d." Žarko Zelić, tadašnji načelnik općine Bilje i predsjednik HDSSB-a, u dogovoru s članovima poglavarstva među kojima je bio i Igor Ružička, djelatnik Belja d.d. također član HDSSB-a, donio je odluku o evaluaciji zemljišta u poslovnoj zoni radi prodaje.

Procjenu početne cijene parcele površine cca 107 000 četvornih metara, općina Bilje napravila je uzevši u obzir neke ekonomske i razvojne parametre u 2007 g. : planiranu izgradnju ceste, tekuće projekte oborinske odvodnje, vodoopskrbe i javne rasvjete, te buduće projekte izgradnje kanalizacijskog kolektora i opskrbe plinom. Zaključili su da uz takvu infrastrukturu zemljište vrijedi 12 eura po četvornom metru, i o tome obavijestili upravu Belja d.d. No, Belje d.d. odbija pregovarati o toj cijeni i u idućem dopisu izvješćuje poglavarstvo općine Bilje, da je spremno platiti tek 4 eura po četvornom metru uz plaćanje troškova kupoprodaje. Kako bi mogli prihvatiti tako nisku ponudu, tri puta manju od njihove početne cijene,  u gradskom Vijeću i poglavarstvu općine Bilje, donose odluku da uz kupoprodajni ugovor po cijeni koju je predložila Todorićeva tvrtka, vežu i donaciju Belja za gradnju dječjeg vrtića u Bilju, tešku 500 tisuća kuna. U to vrijeme, nisu raspolagali ni građevinskom dozvolom za gradnju vrtića. Nedugo nakon Sporazuma o donaciji, općine Bilje raspisuje natječaj za prodaju spomenute parcele i to upravo po cijeni koju je odredilo Belje d.d., od 4 eura po četvornom metru. Time su načelnik Zelić i članovi Poglavarstva svjesno umanjili početnu cijenu zemljišta za osam eura po kvadratu, odnosno, tri puta. Na natječaju koji je završio u svibnju 2008.  pobijedilo je Belje d.d. ponudom od 3.215.670,00 eura , što je odgovaralo ranije "dogovorenoj" cijeni. U komisiji za natječaj osim načelnika Žarka Zelića nalazio se i Igor Ružička član poglavarstva i pripravnik u Belju d.d., te članovi poglavarstva čiji su članovi najuže rodbine također radili u Belju, što se moglo smatrati klasičnim sukobom interesa. Razlika u procijenjenoj i kupoprodajnoj vrijednosti parcele iznosila je 6 milijuna kuna, i za taj je iznos 2010. tada već bivše članove općinskog poglavarstva prijavila Ružica Bikić. Treba li reći i da punih pet godina nakon prodaje zemljišta Todoriću, Bilje nije dobilo obećani vrtić, donaciju vrijednu 500 tisuća kuna.

Po kojim kriterijima Uskok pokreće istrage!

Zbog čega je USKOK u slučaju Sibinja pokrenu istragu, a u slučaju Bilja i dalje provodi famozne izvide? Možda zato što je general Kruljac umirovljen, a Todorić upravo na vrhuncu svoje poslovne i ine moći. Da bi usporedbe bile još jasnije, navest ćemo ih redom:

  1. Istraga u Općini Sibinj koju je vodio osječki USKOK pokrenuta je 2011. g. na temelju anonimne kaznene prijave podnesene godinu dana ranije. Istraga o prodaju zemljišta Todorićevom "Belju" nije pokrenuta do danas unatoč tome što je kaznena prijava podnesena od strane bivše načelnice Općine Bilje uz priloženu dokumentaciju.
  2. Republika Hrvatska je Općini Sibinj, jednako kao i Općini Bilje darovala poljoprivredno zemljište koje su potom općine prenamijenile u građevinsko zemljište za izgradnju poslovnih zona.
  3. USKOK  smatra da su okrivljenici iz Općine Sibinj omogućili povoljnu kupovinu parcela određenim tvrtkama, ispod stvarnih cijena, dok je u drugom slučaju omogućena i dogovorena povoljna kupovina između Općine Bilje i Belja d.d.
  4. Okrivljenici iz Općine Sibinj prodali su Poslovne zone poduzetnicima za nepoznate gospodarske djelatnosti, a slično je i sa česticom u Poslovnoj zoni "Sjever" Bilje, za koju Belje d.d. i danas nije odredilo specifičnu poslovnu djelatnost. 

Nameće se pitanje: zašto je odvjetništvo reagiralo na anonimnu prijavu za malverzacije u Poslovnoj zoni u Općini Sibinj, a nije reagiralo (čak ni odbačajem) na službeno podnešenu i potpisanu kaznenu prijavu Općine Bilje za navodne malverzacije u Poslovnoj zoni u Bilju? Štiti li se tako Todorić ili HDSSB s kojim SDP navodno računa u najavljenim promjenama Ustava?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.