Njemačka policija uhitila u Berlinu novinara al-Jazeere

Foto: Al Jazeera

JEDAN od vodećih novinara tv-postaje al-Jazeera uhićen je u berlinskoj zračnoj luci na zahtjev Egipta, objavio je odvjetnik katarskog sjedišta ove tv mreže Saad Djebbar ocijenivši taj potez kao dio pokušaja Kaira da slomi al-Jazeeru.

Vijest o uhićenju Ahmeda Mansoura, jednog od najstarijih novinara ove tv mreže, na berlinskom aerodromu Tegel potvrdila je i njemačka savezna policija navodeći da je do uhićenja došlo na temelju međunarodnog zahtjeva za uhićenjem kojeg su izdale egipatske vlasti.

Policija je dodala da ispituje identitet privedenoga kao i moguće izručenje Egiptu.

Kairski sud osudio je u odsutnosti Mansoura, koji ima dvojno egipatsko i britansko državljanstvo, na 15 godina zatvora pod optužbom za mučenje odvjetnika na Trgu Tahrir 2011. godine.

Jazeera je u to vrijeme priopćila da je riječ o lažnoj optužbi i pokušaju da se ušutka Mansour.

"Ovo je vrlo ozbiljan razvoj događaja", kazao je odvjetnik tv mreže Djebbar dodajući kako na postaji znaju da Egipat namjerava postaviti stupice kako bi izazvao probleme njenim novinarima i da se upravo to i događa.

Mansour je uhićen prilikom pokušaja ulaska u zrakoplov Qatar Airwaysa na letu za Dohu.

Egipatske vlasti optužuju al-Jazeeru da je glasnogovornik Muslimanskog bratstva, pokreta kojeg podupire Katar, a kojega je predsjednik Abdel Fatah al-Sisi skršio 2013., u vrijeme kada je bio zapovjednik egipatske vojske.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.