Njemački Rheinmetall predstavio četverocijevni "Gatlingov laser" protiv dronova

Screenshot: YouTube

DRONOVI su u fokusu oružanih snaga diljem svijeta, oni su maleni, teško ih je otkriti, a sve češće ih koriste terorističke grupe poput Hezbollaha i Hamasa. Njihovo korištenje nije ograničeno samo na Bliski istok, pa su južnokorejske vlasti u 2014. javile da je sjevernokorejska bespilotna letjelica nadlijetala Plavu kuću, kako se naziva službena rezidencija predsjednika Južne Koreje Park Geun-hyea, piše Popular Mechanics.

Na ovotjednom sajmu Obrambene i sigurnosne industrije u Londonu, njemački Rheinmetall Defence Electronics je predstavio svoj odgovor na rastuću prijetnju, novi laserski sustav protiv dronova namijenjen upotrebi na moru. Prema medijskim izvješćima, sustav koristi četiri cijevi za fokusiranje visokoenergetskog lasera (HEL), a zbog svog izgleda je nazvan "Gatlingov laser" iako ništa ne sugerira da radi prema principu Gatlingove strojnice.

Obrana brzinom svjetlosti


Umjesto rotiranja, Rheinmetallov sustav istovremeno ispaljuje lasersku zraku iz sve četiri cijevi u tehnici nazvanoj "superimpozicija" što rezultira jedinstvenom zrakom snage od 80 kilovata, navodi Popular Mechanics.



Izvješća sugeriraju da je oružje tijekom testova uspješno onesposobilo dronove na udaljenosti od 500 metara. Laseri također mogu detonirati municiju, topovske granate, omesti senzore drugih brodova ili napraviti rupu u njihovim oplatama.

Prema tvrtki, u teoriji nema ograničenja za količinu energije usmjerene na cilj jer se sustavu može dodati još cijevi. I realan domet je vjerojatno veći od navedenog: Rheinmetall je s laserom snage 30 kilovata u zraku uništio minobacačku granatu promjera 82 milimetara na udaljenosti od jednog kilometra.