Njemački ekonomski "mudraci" traže daljnju predaju suvereniteta, mehanizam za bankrot nacija

Foto: Christoph M. Schmidt/Tanaka-San Die/Wikipedia

NJEMAČKO vijeće nezavisnih ekonomskih savjetnika podržava stvaranje mehanizma za insolventnost suverenih država eurozone kako bi se spriječile buduće krize i kaže da se nacijama mora omogućiti izlazak iz monetarne unije.

U posebnom izvješću objavljenom u utorak vijeće petorice stručnjaka naširoko poznatih kao "mudraci" navodi da je grčka kriza podcrtala hitnu potrebu za daljnjima reformama sa svrhom stabiliziranja eurozone, piše Reuters

Vijeće je ponovilo da je potrebno daljnje produbljivanje europske bankarske unije, ali i zatražilo formiranje mehanizma za uredan bankrot suverenih država.

"Kako bi se osigurala kohezija monetarne unije, mi moramo prepoznati da glasači u zemljama koje su zajmodavci ne žele neprestano financirati zemlje u dugovima," rekao je predsjednik Njemačkog vijeća ekonomskih stručnjaka Christoph M. Schmidt.

Mehanizam za insolventnost

U vijeću promišljaju da bi mehanizam za insolventnost prisilio kreditore da podnesu gubitke ukoliko nacije bankrotiraju i natjerao investitore da pažljivije procjene rizik ulaganja u državni dug.

Vijeće preporučuje da se zemljama omogući izlazak iz eurozone, iako kao "uistinu krajnja opcija". Postojeći europski ugovori ne dozvoljavaju takav scenarij, što je nedavno istaknuo i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble.


"Zemlje članice koje neprestano pokazuju manjak volje za suradnju ne bi trebale biti u mogućnosti da prijete postajanju eura," piše u izvješću.

Predaja suverenosti

"Mudraci" su upozorili i protiv "brzih rješenja", kakvo bi bilo osnivanje jedinstvene riznice za eurozonu, naknada za nezaposlenost na nadnacionalnoj razini ili centralizacija ekonomske vlasti unutar bloka.

"Činjenje eurozone kolektivno odgovornom za potencijalne troškove zemalja članica bez da one predaju dio suverenosti u fiskalnoj i ekonomskoj politici bi - prije ili kasnije - učinilo monetarnu uniju nestabilnijom".

Upozorenje vijeća stiže nakon što je, prema izvješću Der Spiegela, Njemačka pokazala volju za osnivanje ministarstva financija eurozone koje bi imalo svoj proračun i ovlasti za nadnacionalnu regulaciju poreza, što već duže vrijeme zagovaraju zemlje poput Italije, Francuske i Španjolske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.