Nobilo i Carić obećali brda i doline, a radnice DTR-a već četiri mjeseca bez plaće, ne daju im na burzu!

Foto: Index

OTKAKO su DTR preuzeli novi vlasnici Anto Nobilo i Mićo Carić zaustavljen je štrajk radnika, kojima su platili po 700 kuna kako bi ih ušutkali i spriječili nastavak štrajka. Međutim sve do danas radnice koje su bile u štrajku nisu dobile zaostale plaće, kao niti naknade za prijevoz i regres, a proizvodnja je zaustavljena.

U razgovoru za Index radnice koje su željele ostati anonimne, rekle su kako osim njih plaću još od svibnja nisu dobile ni prodavačice iz DTR-ovih trgovina koje pak nisu bile u štrajku nego su cijelo vrijeme radile i još uvijek rade.

Njihove su plaće oko 2500 kuna, no već puna četiri mjeseca odlaze svakodnevno na posao za nula kuna. S druge strane radnice u proizvodnji su na produženom godišnjem odmoru, a tijekom ljeta ih se samo nekoliko zvalo da naprave manju količinu majica i to je bilo sve.

Iz izvora bliskog Upravi također doznajemo kako su se svi trebali vratiti na posao 1. kolovoza, no tada im je rečeno da ostanu na godišnjem sve 23. kolovoza.

"Došao sam na posao u ponedjeljak 26. kolovoza no sve je bilo zatvoreno, a od radnika nikog i tad sam sreo jednog kolegu koji je nešto trebao dovršiti i on mi je rekao da je godišnji sve do daljnjeg", rekao nam je izvor iz DTR-a.

Kaže kako su mnoge žene nakon što mjesecima nisu primile plaću htjele otići na burzu, ali im novo vodstvo na čelu s Nobilom i Carićem to nije dopustilo.

Novi vlasnici 'oprali' Upravu, a na kraju ih ostavili da vladaju

"Obećali su nam brda i doline. Rekli su kako u DTR-u treba biti 200 radnika zbog velikog posla kojeg će osigurati i da će biti potrebe i za radom u dvije smjene. Spominjale su se i narudžbe od 1,5 milijuna kuna, međutim ništa od toga. Radnicama nisu dali na burzu, a sad sjede doma i ne rade niti imaju primanja. Nemamo ni robe ni plaće. Lagali su nam po običaju", rekao je zaposlenik DTR-a.

Dodaje i kako je posebno interesantna izjava novih vlasnika. Naime prilikom preuzimanja većinskog paketa dionica od 65 posto Nobilo i Carić su u javnoj objavi, kaže, napisali kako za katastrofalno stanje u DTR-u nisu krivi radnici nego menadžment tvrtke, a isti taj menadžment zajedno sa direktorom i predsjednikom NO DTR-a je i dalje ostao na svojim funkcijama.

Inače tijekom dugotrajnog štrajka nad radnicama DTR-a sažalio se i sam gradonačelnik Milan Bandić kod kojeg su otišle na razgovor.

"Bandić nam je tad, to je bilo u svibnju, obećao pomoć od 170.000 kuna međutim sve do danas nitko od nas nije dobio ni lipe. Zanima nas koliko ćemo dugo morati čekati na pomoć. Ima dosta radnica čija su djeca sad krenula u školu, a troškovi su enormni, međutim nitko od nas gotovo da nema ni za kruh, a nalazimo se u zamci. Ne možemo na burzu, a ovako niti radimo niti primamo plaću i nikoga očito za nas nije briga", kazao nam je jedan od radnika.

U Upravi DTR-a nam se nitko nije javio na telefon.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.