Norveški investitori koji žele graditi na Hvaru upali u sudski spor težak pet milijuna eura

Foto: Index

NORVEŠKA tvrtka PPK, koja već godinama zapinje na projektu turističkog resorta u Sućurju na Hvaru, ponovno se našla u poteškoćama. Naime, predsjednik Uprave Jan-Andre Aasmoen, danas je komentirao medijske napise o prethodnoj mjeri zagrebačkog Građanskog općinskog suda kojom im je blokiran račun, i to temeljem dvije mjenice koje je 2009. godine, uoči prijenosa udjela u tvrtki Apodis, dotadašnji vlasnik Svetomir Gadže izdao svom zetu Ivici Tabaku. 

Aasmoen: O ovom potraživanju nema riječi u ugovoru, niti je ikad spomenuto

Aasmoen tvrdi da je riječ o nepostojećem potraživanju koje nije bilo zavedeno u poslovne knjige i koje se uopće ne spominje u ugovoru kojeg su potpisali sa Gadžom, jednim od optuženika u aferi Bankomat.

"U ovih šest godina to potraživanje nikada nije spomenuto. Vjerujemo u hrvatsko pravosuđe i nadamo se da će se naša žalba usvojiti jednako brzo kao što je sud donio prethodnu mjeru. Blokirani smo na 37 milijuna kuna i normalno je da takvo što ugrožava projekt i njegovo financiranje. Ovdje se radi o nepostojećem dugu, a mi u ovom trenutku ne znamo hoće li ovakvih stvari biti još. Zbog svega smo angažirali odvjetnike za kazneno pravo te smo podnijeli prijavu, i to kako bi se ovakve stvari zaustavile", kazao je Aasmoen.

Projekt resorta i dalje je opterećen neriješenim sporovima vlasnika terena i onih koji na zemlju polažu pravo. Norvežani su se bunili da im spora administracija i vječno donošenje prostornog plana dovodi u pitanje realizaciju projekta.

"Ne ide brzo kao što smo navikli u Norveškoj", priznao je Aasmoen. Tvrdi da od svog veleposlanstva nikada nisu tražili da se umiješa u postupak, samo su ih, kaže, informirali što se događa.

Gadže: Ja sam iscrpio sve mogućnosti, ostao mi je samo sud

Svetomir Gadže kaže kako se na sudski postupak odlučio tek kada je iscrpio sve ostale mogućnosti.

"Ma nije istina da nisu znali. Ja sam se toliko trudio zadnjih pola godine organizirati sastanak kako bi to riješili, no bez uspjeha", kazao nam je Gadže. 

Njegov odvjetnik Tomislav Zorić kazao nam je, pak, kako su se Norvežani oglasili tek kada je sud donio prethodnu mjeru te da se dotad nisu javljali na njihove pozive. Potraživanje, tvrdi Zorić, nije izmišljeno, već stvarno.

Mjenice su izdane 2009. godine bjanko jer je iznos zavisio o tome koliko će Ivica Tabak sklopiti predugovora za kupnju zemljišta, pojašnjava odvjetnik Zorić te napominje kako je iz ugovora prije prijenosa poslovnih udjela vidljivo da su Norvežani znali za to, kao i iz aneksa kojim je cijena firme smanjena sa 18 na pet milijuna eura, nakon što se poveo postupak protiv Gadže u aferi Bankomat. 

Odvjetnik Zorić: Podnijet ćemo kaznenu prijavu za lažno prijavljivanje

Odvjetnik Zorić najavio nam je i kako će protiv odgovornih u PPK podnijeti kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu, i to zbog lažnog prijavljivanja.  

Odvjetnik Zorić otkrio nam je da na računu PPK nije bilo više od 9 milijuna kuna, te su zasad blokirani na taj iznos, no sve što eventualno "kapne" na račun bit će također blokirano kako bi se osiguralo potraživanje od 37 milijuna kuna.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.