Nova Karamarkova ofenziva: HDZ traži osnivanje posebnog istražnog povjerenstva za aferu "Nadzor"

ČLANOVI saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izašli su jučer na teren i počeli obavljati neposredan nadzor u institucijama koje su imale udjela u takozvanoj aferi "Hrvatski Watergate", ali HDZ je unatoč tome uputio u parlamentarnu proceduru zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo ispitati taj isti slučaj.   

HDZ-ov prijedlog, koji je osim njihovih zastupnika potpisalo i troje laburista, potom Ruža Tomašić te Nevenka Bečić, temelji se na tvrđnjama da je policija pod političkim vodstvom ministra Ranka Ostojića zloupotrijebila sustav tajnog prikupljanja podataka i uhodila više osoba iz vrha Sigurnosno-obavještajne agencije.

Kako piše Novi List, u zahtjevu se razmatra i ponašanje državnih dužnosnika koji su se izjašnjavali o ovoj aferi. "Postupanje državnih dužnosnika, zbunjujuće i neusklađene izjave, izostanak jasnih i nedvosmislenih odgovora na postavljena pitanja, navode na sumnju da je zbog neusklađenog djelovanja i odnosa prema institucijama sigurnosnog sustava ugrožena nacionalna sigurnost i narušeno povjerenje hrvatskih građana u sigurnosni sustav RH", upozoravaju iz HDZ-a. Istražno povjerenstvo moralo bi najkasnije u roku dva mjeseca, smatraju, ispitati sve okolnosti i utvrditi je li bilo nezakonitosti.

Doista ne vidim što bi to ovakvo povjerenstvo moglo učiniti više nego Odbor za nacionalnu sigurnost. Ovo je tijelo nadležno, može razgovarati sa svim ljudima i obavljati neposredan nadzor, što mi upravo radimo. Donijet ćemo zaključke i prezentirati ih javnosti i prije nego Sabor uopće bude u mogućnosti raspravljati o formiranju povjerenstva, rekao je Novom Listu SDP-ovac Igor Dragovan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.