Nove tenzije oko "hrvatskih Igara gladi", Platforma 112 pita Opačić: Zar su udruge tekliči?

Foto: FAH

NAKON što je ministrica socijalne politike i mladih reagirala na priopćenje udruge Platforma 112, iz udruge ponovno uzvraćaju.

Podsjećamo, Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je 13. ožujka poziv za prijave projekata udruga usmjerenih na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Na Poziv se mogu prijaviti udruge s projektima usmjerenim na osiguravanje prehrane u školi djece iz socijalno ugroženih obitelji.

--> Prijavite projekte protiv siromaštva

Platforma 112, koja okuplja više od 60 organizacija civilnog društva, zatražila je od Opačić da obustavi ovaj natječaj jer je on, kako smatraju, "krivi put rješavanja jednog od gorućih problema."

"Njime se podriva sustavnost i dugoročno održiva podrška socijalno ugroženoj djeci. Nije jasno kako će se spriječiti obilježavanje te djece selekcijom niti je jasno što će biti s onim sredinama gdje nema udruga koje mogu zadovoljiti natječajne propozicije", tvrdili su iz udruge u poruci ministrici.

Platforma 112: Igre gladi ili kako će se djeca natjecati za školske obroke

Jučer je stigla i reakcija iz kabineta ministrice, gdje poručuju kako tim stajalištem udruge "izražavaju temeljno nepovjerenje u kapacitete i kompetentnost tih organizacija, odnosno sebe samih."

Opačić odgovara Platformi 112: Vi ne vjerujete sami sebi

Sada stiže ponovna reakcija Platforme 112, koju prenosimo u cijelosti.

"Poštovana Ministrice socijalne politike i mladih te potpredsjednice Vlade,

sami ste u Vašoj reakciji na našu kritiku natječaja za udruge u svrhu subvencioniranja prehrane siromašne djece istakli  da je sustav socijalne skrbi prekrut.  No pitamo Vas, nije li Vaš glavni zadatak da sustav socijalne skrbi  omekšate i učinite osjetljivijim na različite potrebe,a ne da ga urušite? Nije li cilj učiniti ga pristupačnijim korisnicima, a ne udaljenijim? 

Ispravan put prema mekšem i otvorenijem sustavu socijalne skrbi koji će dosljedno i pravodobno odgovoriti na potrebe korisnika je smanjenje prekomjerne administracije, bolja umreženost podataka, veća aktivnost centara za socijalnu skrb u suradnji sa školama i obiteljima te bolje informiranje građana.

U tom sustavu, udruge imaju svoje važno mjesto kao inovatori i karika od povjerenja prema građanima u potrebi koji su socijalno isključeni, a time i daleko od dosega institucija. No te odlike ni po čemu nisu važne  za sustavno osiguranje prehrane tisućama djece – učenika uključenih u redovni obrazovni sustav za čije je roditelje to preveliki izdatak.

Ispravan put nikako nije osmišljavanje nepotrebnih natječaja kroz koje se udruge ubacuju kao posrednici između institucija, i to ni za što drugo osim za prebacivanje novca s jednog računa na drugi. Sve što predstavlja redovnu, masovnu i jednoobraznu naknadu ili uslugu treba koristiti prednosti dobro organizirane birokracije, a to su automatizacija, statističke podloge i izravni kanali komunikacije između institucija.

"Zašto se raspisuju natječaji umjesto da se odmah organizira Crveni križ?"

Kako je u  praksi je očito je da samo Hrvatski Crveni križ, i eventualno Caritas, imaju dovoljno razvijenu mrežu da pokriju cijelu Hrvatsku – zašto se uopće raspisuje natječaj, umjesto da se izravno podugovore Crveni križ i Caritas? Zašto trošiti vrijeme i novac na suvišne procedure kojima se de facto urušava, a ne povećava transparentnost, ukoliko se unaprijed zna tko jedini može zadovoljiti uvjete?

"Zar su udruge tekliči?"

No, još je važnije pitanje od toga zašto bi bilo koja organizacija, pa i Crveni križ ili pak Caritas, dobila proviziju  - u obliku troška za vlastiti posrednički rad koja može iznositi do 15% vrijednosti projekta samo za  to da proslijede novac s jedne do druge točke unutar sustava – od ministarstva do škole -  i to temeljem podataka koje ionako moraju dobiti od škola i centara za socijalnu skrb? Zar su udruge tekliči?

Zar vrijedni volonteri i osoblje humanitarnih organizacija nemaju pametnijeg posla?  Zašto se Ministarstvo ne pozabavi uzrocima  sporosti i neosjetljivosti sustava, umjesto da rasipa novac i proizvodi kaos? I možda najvažnije pitanje, što ste radili tri godine da je danas sustav upravo takav da ga i sami opisujete kao „krut“? I dalje od Vas tražimo odgovore na naša  pitanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.