Novi krak korupcijske hobotnice: Istarski šef krim policije Jovičić pao unutar istrage afere Hypo

Foto: Regional Express

USKOK je jučer donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1976., 1975., 1962.) i jednog državljanina Republike Austrije (1947.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanje utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, pomaganje u davanju mita za trgovanje utjecajem te odavanje službene tajne.

Među osumnjičenicima se tako, kao prvi okrivljenik, nalazi i Vlatko Jovičić, šef Službe općeg kriminaliteta u Policijskoj upravi istarskoj, a USKOK sumnja da je istarski policajac od druge polovice 2012. do kraja ove godine u Puli sam ponudio muškarcu protiv kojeg se vodila kriminalistička istraga da će mu redovito dostavljati informacije o postupanju i utjecati na ishod istraživanja.

Odjeci afere Hypo

Neslužbeno se doznaje kako je drugookrivljeni u istrazi, za kojeg se sumnja da je podmićivao Jovičića kako bi dobio pristup povjerljivim informacija o istragama koje se vode protiv njega, državljanin Austrije Miro Oblak.

Oblakovo ime isplivalo je na površinu i za vrijeme istraživanja istarskoh kraka afere Hypo, kojim se bavilo austrijsko tužiteljstvo.

Tako je prema navodima USKOK-a Jovičić za svoje usluge primio najmanje 17.600 eura i dva ručna sata ukupne vrijednosti od najmanje 6.000 eura.

Nabavljao informacije iz sustava MUP-a

A šefa Službe općeg kriminaliteta u Policijskoj upravi istarskoj tereti se i da je na traženje nekolicini osoba u više navrata dostavljao razne podatke iz Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova.

USKOK Jovičića sumnjiči i da je, u interesu trećeg i četvrtog okrivljenika, pristao za novčanu nagradu žurno ishoditi izdavanje dokumentacije o jednoj nekretnini, što je i učinio, stoji u priopćenju USKOK-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.