Novo poglavlje u odnosima Irana i Saudijske Arabije: Svjesni smo kriza i prilika koje su pred nama

Foto: FAH

IRAN i Saudijska Arabija održali su prvi sastanak ministara vanjskih poslova od izbora novog iranskog predsjednika Hasana Rouhanija 2013. godine, objavila je u ponedjeljak iranska novinska agencija ukazujući na mogući zaokret u zategnutim odnosima između dvaju zaljevskih suparnika.

Šijitski Iran i konzervativna sunitska kraljevina natječu se za što veći utjecaj u regiji, što je došlo do izražaja u političkim i vojnim nemirima u Siriji, Iraku, Libanonu i Jemenu.

Nakon sastanka sa saudijskim ministrom, princom Saudom al-Faisalom u New Yorku, šef iranske diplomacije Mohammad Džavad Zarif dao je naslutiti da bi razgovori mogli voditi k poboljšanju odnosa.

Novo poglavlje u odnosima

"I ja i moj saudijski kolega vjerujemo da će ovaj sastanak biti prva stranica novog poglavlja u odnosima naših dviju zemalja", rekao je Zarif, prenosi IRNA.

"Nadamo se da će to novo poglavlje biti učinkovito u uspostavi regionalnog i svjetskog mira i sigurnosti i da će štititi interese muslimanskih nacija diljem svijeta", dodao je.

IRNA navodi da je princ Saud, govoreći o napredovanju Islamske države u Iraku i Siriji rekao da je svjestan osjetljivosti situacije.

Saud: Svjesni smo važnosti krize

"Svjesni smo važnosti i osjetljivosti ove krize i prilike koja je pred nama. Vjerujemo da se s njome možemo uspješno nositi, koristeći tu novu priliku i izbjegavajući greške iz prošlosti", rekao je.

"Ove dvije zemlje su utjecajne u regiji i njihova suradnja imat će jasne učinke na uspostavu regionalne i globalne sigurnosti", istaknuo je saudijski ministar.

Rohani: Iran je temelj stabilnosti na Bliskom istoku

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u ponedjeljak da je njegova zemlja "temelj stabilnosti" na Bliskom istoku, a sadašnje je probleme u regiji pripisao "uroti velesila".


"Iran je temelj stabilnosti u osjetljivoj bliskoistočnoj regiji" gdje danas vladaju nemiri, nesigurnost, krvoprolića i teror", rekao je Rohani u govoru u prigodi 34. obljetnice početka iransko-iračkog rata.

"Narodi u regiji pružaju i pružat će otpor teroristima, dodao je. Oružane snage i vlada Islamske Republike će im posvuda pomoći. Sretni smo što narodi u regiji pružaju otpor urotama velesila", podsjetivši na "pobjede" u Iraku, Siriji, Gazi, Palestini, Jemenu i Afganistanu.

Rohani je dao izjavu uoči puta u New York, gdje u četvrtak treba održati govor na UN-ovoj općoj skupštini. Američki državni tajnik John Kerry i iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif razgovarali su u nedjelju u New Yorku o "prijetnji" džihadista Islamske države (IS). Kerry je u petak ocijenio da Islamska Republika može imati "ulogu" u borbi s IS-om.

Iran pomaže sirijskoj i iračkoj vladi te iračkim Kurdima u borbi s džihadistima, ali službeno ne želi sudjelovati u međunarodnoj koaliciji koju vodi SAD. Teheran optužuje Zapad i neke zemlje u regiji da su stvorile IS kako bi srušile režim Bašara al Asada, njegova glavnog saveznika u regiji protiv Izraela.

Rohani je usto istaknuo da Iran "neće popustiti pred zapadnim pritiscima" u nuklearnim pregovorima koji se nastavljaju u prigodi zasjedanja opće skupštine UN-a.

Iran i skupina 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina, Rusija i Njemačka) su odredile rok do 24. studenog za postizanje konačnog dogovora koji će zapravo spriječiti Iran da proizvede atomsko oružje. Šestorka bi zauzvrat ukinula međunarodne sankcije koje pritišću Teheran.

"Pod izlikom nuklearnog programa počeli su novi gospodarski rat protiv iranskog naroda pomoću sankcija", rekao je Rohani ustvrdivši da Iran ne želi "oružje za masovno uništenje" nego "napredak i svoja prava".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.