Novo suđenje za havariju Nautike 64, izostali ključni razlozi o krivnji brodovlasnika Mladinea

Ilustracija: scx.hu

NEŠTO više od 13 godina nakon prevrnuća teretnjaka Nautika 64 pred Anconom i pogibije četiri pomorca, u Splitu je danas krenulo novo suđenje vlasniku broda Ivici Mladineu, inače, bratu Vinka Mladinea, HDZ-ovog direktora Fonda za zaštitu okoliša, optuženog za višemilijunsku štetu u državnom proračunu.

Izostali ključni razlozi za osuđujuću presudu

Mladineo je u svibnju 2012. godine osuđen nepravomoćno na šest godina zatvora, a sutkinja Katija Blaće prilikom obrazloženja presude istaknula je kako se srami što je dio pravosudnog sistema koji 11 godina nije okončao ovaj slučaj.

Vrhovni sud prošle je godine, međutim, ukinuo presudu i pustio Mladinea iz pritvora koji mu je određen po sili zakona nakon presude strože od pet godina zatvora. Presuda je ukinuta zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka uz obrazloženje da ne sadrži sve razloge o odlučnim činjenicama, odnosno, zbog toga što su izostali razlozi zbog čega bi Mladineo bio kriv za niz propusta koje je utvrdio Županijski sud tijekom prvog suđenja. 

Propusti su se odnosili na količinu i osiguranje tereta, nedostatan stabilitet broda, ignoriranje vremenske prognoze o lošem stanju na moru, naredbu da se plovi direktnom rutom preko Jadrana premda se Nautika nije smjela udaljiti više od 20 nautičkih milja od obale...

Ne zna se ni težina ukrcanih kamenih blokova

Vrhovni sud uvažio je argumente obrane kako nisu utvrđeni nedostaci u opremi pa nije bilo razloga za zaključak da teret nije bio učvršćen te kako nije bilo razloga da Nautika plovi s punim balastnim tankovima jer Registar brodova o odobrenom stabilitetu navodi 40 posto balasta...

Vrhovni sud upozorio je da splitski sud nije objasnio zašto je uzeo da je ukrcano 165 tona kamenih blokova, a ne 155 tona, kako je navedeno u teretnici. Izostali su i razlozi o uzročno-posljedičnoj vezi između potonuća i činjenice da je brod plovio izvan dopuštenog područja plovidbe, navedeno je među ostalim u ukidnom rješenju Vrhovnog suda.

Vrhovni sud zabrinut što je prošlo 13 godina od nesreće pa su naložili naročitu marnost u postupanju

Predmet je dan u ruke novom sudskom vijeću uz napomenu da se zbog značajnog protoka vremena ima postupati s naročitom marnošću.

Na današnjem ročištu predloženo je ispitivanje svjedoka već saslušanih na prvom suđenju, a pozvat će se i vještak kako bi odgovorio na pitanja oko stabiliteta, balasta i novih vrijednosti ukrcanih kamenih blokova, koji nisu izvagani prilikom utovara na Nautiku, nego je težina procijenjena temeljem volumena i dimenzija.

Mladineo je danas kazao kako se ne osjeća krivim i da će obranu iznijeti na kraju suđenja koje se nastavlja početkom ožujka.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.