Novo veliko otkriće hrvatskih znanstvenika: Već su spasili život mladiću oboljelom od raka

Foto: RTL

HRVATSKI tim na čelu s profesorom Ivanom Đikićem došao je do otkrića koje može pomoći ranom otkrivanju i liječenju tumora jetre u budućnosti. Znanstveno otkriće objavljeno je u uglednom znanstvenom časopisu za ljudsku genetiku Nature Genetics.

Sporan je gen koji uzrokuje tumor jetre kod djece, a mutacija se nasljeđuje od oba roditelja. Cijeli projekt je trajao oko 7 godina, a djelo je četvorice hrvatskih znanstvenika, osim profesora Ivana Đikića to su Janoš Terzić, Davor Lessel i Kristijan Ramadan.

Otkriće tima hrvatskih znanstvenika je, kako javlja RTL, u Australiji već spasilo život jednom mladiću kojem je u ranom stadiju otkriven rak i jetra su mu transplantirana.


"Ovo istraživanje je bilo fokusirano na razumijevanje nastanka tumora jetre. Sada mi možemo razumjeti, gledati stanicu i od genetskih promjena vidjeti što se događa kod kromosomskih deformacija i na kraju do vrlo ranog razvoja tumora jetre. Možemo pratiti i molekularno dijagnosticirati i mislim da je najveća vrijednost otkrića znanje koje ća nam pomoći u ranom otkrivanju i siguran sam u uspješnijem liječenju tumora jetre u budućnosti."

Đikić kaže kako će terapija biti pojačavanje djelotvornijeg uklanjanja tumorskih stanica koje se pojavljuju u našem organizmu u početnim stanicama.

"Ako će se stvarati lijekovi koji će djelovati na tu mutaciju oni će biti djelotvorni samo u početnim fazama tumora, zato što je glavna funkcija toga gena obrana, da je primarni obrambeni sustav naših stanica koji se bore od nastanka tumora u jetri i ako dođe do poremećaja onda se stvara tumor jetre. Prema tome ako možemo tumor jetre uništiti u ranoj fazi kad se stvara to će biti uspješno".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.