O ovome je govorio Linić: Miroteks prije stečaja fiktivno kupio Konelove milijunske nekretnine?

Foto: Google Street View

BIVŠI ministar financija Slavko Linić jučer je kazao kako je jedan od razloga njegove smjene i cavtatska tvrtka Konel, u vlasništvu Antuna Kralj, poznatog po aferi Pet zvjezdica.

"Cavtatska tvrtka Konel čiji je vlasnik Antun Kralj, osoba koja je upletena u aferu Pet zvjezdica i druga kaznena djela i koja nije osuđena imala je velike dugove prema državi pa joj je na zemljište stavljena hipoteka. Anton Kralj htio je da to zemljište, čija je vrijednost velika, kupe članovi njegove obitelji, među kojima je i osoba Dino Kralj. No kako je zemljište pod hipotekom, pa se ne može prodati dok se ne namiri dug, posredstvom Krešimira Milanovića kod Nade Čavlović Smiljanec, pokušao je hipoteku prebaciti na drugo zemljište koje nije imalo ni procjenu vrijednosti. No, nadležna tijela Porezne uprave nisu na to pristala", rekao je Linić.

Zemljište o kojem je govorio Linić, nije jedina sumnjiva transakcija koja se događalo Konelu prije odlaska u stečaj, podsjeća Dubrovački dnevnik. Sve je još počelo prodajom njihova prostora u šoping centru Mercante i upravne zgradom u Kasarni pored Pošte.

U kolovozu 2012. godine, za javnosti nepoznati iznos, obitelj Kralj je građevinsku tvrtku Konel, ogrezlu u dugovima, prodala slavonskom poduzetniku Davorinu Došliću, kojem ni samom nisu "cvale ruže". Obje svoje tvrtke -  Trend gradnja i Trend sustavi, ugasio je nakon kupnje Konela, a te je godine dugovao i oko 870 tisuća kuna poreza. Svega pola godine kasnije, krajem siječnja 2013. godine, Konel odlazi u stečaj nakon odbijene predstečajne nagodbe.

Kako je milijunske nekretnine pokupovala tvrtka s 1 zaposlenikom i dobiti od svega 4.700 kuna?


No, prije otvaranja stečaja Došlić je krenuo u prodaju poslovnih prostora u Mercanteu, ali i svojoj matičnoj zgradi odmah pored Pošte u Kasarni. Među onima koji su pohrlili na "rasprodaju" nekretnina Konela bila je i tvrtka Miroteks iz Zagreba. Ta je tvrtka od Konela kupila u Mercanteu poslovni prostor u suterenu veličine 32 kvadrata, poslovni prostor na drugom katu veličine 70 kvadrata, još jedan poslovni prostor na drugom katu veličine 138 kvadrata, četiri skladišna prostora u podrumu veličine 23, 61, 25 i 72 kvadrata, te 28 parkirališnih mjesta za 1,5 milijuna eura, odnosno 3000 eura za metar kvadratni poslovnog prostora, i 1500 eura za metar kvadratni skladišta i parkirališnog mjesta. Miroteks je od Konela u njegovoj zgradi u Kasarni kupio i poslovni prostor na trećem katu zgrade veličine 166 kvadrata, te tri parking mjesta za nešto više od 500 tisuća eura. Na te nekretnine upisane su hipoteke od strana banaka, ali Miroteksu taj teret očito nije smetao.

Tvrtka Miroteks, čija je direktorica Jadranka Štefek, registrirana je za gradnju stambenih i nestambenih zgrada. Tvrtka je 2012. godine, u vrijeme sklapanja kupoprodajnih ugovora s Konelom, imala samo jednu osobu zaposlenu. Godinu prije, 2011., ali i 2010., u Miroteksu, prema sudskom registru, nije radio nitko, odnosno nije bilo zaposlenih. Miroteks je u 2012., kada su se kupovali Konelovi prostori, imao ukupne prihode u visini od 313 tisuća kuna i ukupne rashode u visini 305 tisuća kuna te je dobit nakon oporezivanja iznosila svega 4.700 kuna. Odakle je takva tvrtka uspjela "stvoriti" 2 milijuna eura i bez problema kupiti veliki dio Konelovog carstva? Pitanja koja se postavljaju su i jesu li nekretnine prije odlaska u stečaj rasprodane kako bi se zeznulo vjerovnike i Poreznu upravu te je li Miroteks uopće platio nekretnine ili je samo postao fiktivni vlasnik? Dok odgovori na navedena pitanja još nisu poznati, poznato je da država još nije naplatila svoja potraživanja od Konela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.