Obitelj sa 6 djece živi u 20 kvadrata bez wc-a: Bojimo se da nam ne oduzmu djecu, ona su nam sve

Foto: Index

ZAGREBAČKA obitelj Zubčić posljednjih godinu i pol živi u 20 kvadrata smještenih u podrumu dvokatnice na Trešnjevci. U katastrofalnim uvjetima male prostorije pune vlage supružnici Lidija i Dragan odgajaju svoje šestero djece od kojih je najmlađi sinčić od godinu i pol. Unatoč teškom siromaštvu djeca su im uredna, njegovana i vesela.

Suprug Dragan je invalid koji ima protezu i otkako je prije pet godina ostao bez posla, novi ne može pronaći.

"Nitko ga ne želi zaposliti jer misle da ne može raditi zbog proteze, a može. S druge strane ja sam domaćica i brinem o djeci jer mi jedna kćer ima teških zdravstvenih problema pa sam morala ostati doma s njom", rekla je Lidija Zubčić u razgovoru za Index.

U ovaj mali podrumski stančić koji je u vlasništvu njene svekrve doselili su kad je rodila posljednje dijete, a dotad su živjeli u kući njenih roditelja, također na Trešnjevci.

"Taman prije poroda su nam došli iz Elektre isključiti struju. Tad sam saznala da su roditelji imali ilegalan priključak i stvorili dug od 100.000 kuna koje nismo mogli platiti. Budući da smo trebali dobiti bebu, nismo mogli biti bez struje pa smo preselili u ovaj stan od svekrve. Sve je puno vlage i to nisu uvjeti za djecu, ali sretni smo što bar ne moramo u podstanare", kaže Lidija.

Najstarija kćer spava kod prijateljice

Njihova najstarija kćer ima 19 godina i na burzi je jer ne može dobiti posao. Najčešće spava kod prijateljice, a kad je doma roditelji joj stave madrac na pod jer imaju samo 6 kreveta, a njih je osam. Osim nje imaju i 17-godišnje blizance te curice od 6 i 7 godina.

"Sve je puno vlage pa se djeca često razbole. Na sreću smo sinčića uspjeli upisati u vrtić kako bi bar dio dana proveo u normalnom okruženju i dobio obroke i bio s djecom, a mi se hranimo i u Pučkoj kuhinji jer za osmeročlanu obitelj nam nije dostatan dječji doplatak i naknada s porodiljnog. Bar nas to malo izvlači. Nemamo ni škrinju, a koja bi nam jako dobro došla jer kad dobijemo meso nemamo ga gdje spremiti", rekla nam je Lidija.

Ljeti ih kaže spašava dvorište jer djeca mogu biti na otvorenom i maknuti se iz male sobice u kojoj svi zajedno provode vrijeme. Griju se na struju pa im zimi samo za struju dođe račun i do 800 kuna.

"Bojimo se da nam ne oduzmu djecu"

"Znamo da ovdje nemamo nikakve uvjete, no bojimo se da nam ne oduzmu djecu jer su nam ona sve. Sad dijelimo wc sa susjedom no nadamo se da ćemo moći napraviti svoj wc. Upoznali smo gospođu Spomenku kad smo tražili besplatne karte za klizalište na Tomislavcu prošle zime pa je došla kod nas i kad je vidjela gdje živimo pokrenula je humanitarnu akciju za preuređenje kupaonice i prikupljanje materijala", rekla je Lidija.

Dodala je i kako nisu mogli predati papire za gradski stan jer nisu imali 200 kuna da ovjere dokumente kod javnog bilježnika.

Unatoč situaciji, kaže kako je sretna što imaju i ovaj stančić. Jedino bi kaže voljeli imati malu ledenicu od 50 litara da mogu spremiti meso kad dobiju, a voljeli bi imati i vlastiti wc.

Inače, Spomenka Skorić preko FB grupe Zakaj volim Zagreb pokrenula je humanitarnu akciju za pomoć obitelji Zubčič.

"Dragi članovi grupe ZVZ, kad sam prije zadnjeg Božića otvorila akciju darivanja ulaznica za klizanje na Tomislavcu upoznala sam 6 obitelji i poklonili smo 43 ulaznice za klizanje obiteljima kojima je takav doživljaj nedostupan.

Tom prilikom sam upoznala i obitelj koja ima 6-ero djece (Lidija Zubčić). Bili su neizmjerno sretni za to što su mogli doživjeti božićni ugođaj na ledu. Osjetila sam pri prvom susretu da žive jako skromno pa smo suprug i ja odlučili posjetiti ih u veljači jer ne živimo stalno u Zagrebu te smo djeci donijeli malo poklona.

Darovala im besplatne karte za klizanje i potom pokrenula humanitarnu akciju za uređenje njihovog stana

Došavši na njihovu kućnu adresu ostali smo u šoku. Odluka je bila brza - da uz pomoć prijatelja prikupimo sredstva da se taj mali stan nedaleko "Doma sportova" uredi dostojno životu čovjeka. Akciji su se odazvali moji prijatelji Edvard Pavlović i Josip Šuman koji su bili, vidjeli, izmjerili i napravili troškovnike neophodnih radova. Prikupila sam do sada oko 9 000 kuna.

Većinu uplata je doniralo nekoliko prijatelja koji žive van Hrvatske i nekoliko domaćih. Očekujem još poneku uplatu, a vama se obraćam s molbom da mi pomognete u potrebnom materijalu za nove elektro i vodo instalacije. Veća stavka nam je i konvertni klima uređaj koji je preporučen kao najbolji način grijanja (do sad su koristili kalorifer koji guta struju pa su stalno u dugovima Elektri. Želja mi je bila da se radovi izvrše tokom ljetnih praznika koji su blizu.

Znam da je u današnje vrijeme teško imati povjerenja u bilo koga zato od vas tražim eventualno direktnu donaciju potrebnog materijala po troškovniku. Moja obitelj donira sve podne obloge, keramičke pločice, sva rasvjetna tijela, utičnice i prekidače,lavabo, ormarić s ogledalom za kupaonu", stoji u postu Spomenke Skorić.

Svi koji žele pomoći ovoj obitelji, ovo su podaci za uplatu donacije. Spomenka Skorić, Zenička 22, Zagreb, Kentbank, Gundulićeva 1 Zagreb, broj tekućeg računa 4124003-3229011867, IBAN HR2941240033229011867, SWIFT CODE KENBHR22.

Ukoliko ima onih koji žele donirati obitelji mogu se javiti Indexu na desk@index.hr pa ćemo vas spojiti s obitelji kojoj možete i direktno pomoći.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.