Objavljen video sigurnosne kamere: Kako je pobjegao najpoznatiji svjetski narkoboss

Screenshot: YouTube

NAJTRAŽENIJI svjetski narkoboss, Meksikanac Joaquin Guzman, poznat pod nadimkom El Chapo, po drugi je put pobjegao iz zatvora maksimalne sigurnosti. Učinio je to kroz tunel koji se nalazio ispod njegove ćelije, a sada se pojavila i snimka njegovog bijega, piše AP.

Meksičke vlasti kazale su kako je njegovo ponašanje na dan bijega bilo uobičajeno, no snimke pokazuju kako je u svojoj ćeliji šetao s jedne na drugu stranu, a potom se sagnuo preko ograde iza koje kamera ne snima zbog poštivanja ljudskih prava. Naime, zatvorenici ipak imaju pravo na dio privatnosti.

Bijeg je bio više nego skup projekt

Snimka pokazuje kako meksički kralj droge sjeda na krevet, preobuva se te ponovno šeta do zida koji pokriva područje za tuširanje, a zatim nestaje iz vidokruga kamere.

Vijećnik za nacionalni sigurnost kazao je kako trenutno traje istraga koja će rasvijetlili jesu li u skladu s pravilima praćeni sigurnosni protokoli u zatvoru.

Vlasti vjeruju kako je pobjegao kroz tunel duljine 1,5 kilometara koji je iskopan u svrhu njegovog bijega te da je njime proletio na posebno dizajniranom motociklu li na jednima od 2 teretna kolica. Izašao je u nedovršenom objektu u blizini zatvora u kojem se nalazio.

Tračnice po kojima se odvezao završavaju tek nekoliko koraka od drvenih ljestava koje je iskoristio da bi se popeo na površinu. Prema izvorima, zrak u tunelu je topao, vlažan i prašnjav.


Izlazak iz tunela je u podrum iz kojeg se također treba popeti ljestvama. Tu temperatura već pada za desetak stupnjeva. Nakon što je izašao iz podruma, stajao je ispred prašnjavih vrata staje, a tada je po prvi put nakon uhićenja u veljači 2014. bio na slobodi.

Tunel je bio na 19 metara dubine i bio je vrlo sofisticiran

Vlasti tvrde da je njegov bijeg vrlo kreativno organiziran, ali i skup. Da bi El Chapo napustio zatvor maksimalne sigurnosti bilo je potrebno kupiti dio zemlje u blizini zatvora, ali usred poljoprivrednih polja. Staja u koju je izašao iz tunela nije tamo dotad postojala, već je napravljena kako ne bi odskakala od okoliša. Pretpostavlja se da je tunel građen dulje od godinu dana.

Stručnjaci vjeruju i kako je Guzman imao veliku pomoć iznutra, a upravo zbog njegovog slučaja otpuštena su tri zatvorska službenika.

Tunel se nalazio 19 metara pod zemljom, imao je svjetlo, ventilaciju te tračnice za prijevoz. Za ovaj je projekt trebalo utrošiti otprilike 18 mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.