Obrat u seksualnoj aferi na HRT-u: Otkrivamo što su SDP-ov tajnik Dragovan i suprug Mirele Despot govorili Uskoku!

Foto: Dragan Matić/Cropix

"PRIJE nekoliko tjedana iz znatiželje sam uzeo suprugin mobitel za vrijeme njezine odsutnosti, iako mi do tada to nije bio običaj, i u njemu pronašao SMS poruke upućene od strane Igora Dragovana sa sadržajem u kojem ističe njezinu ljepotu, da je obožava i slično. Nisam tražio suprugino pojašnjenje niti sam joj rekao da sam vidio te poruke, ali sam sve češće provjeravao njen mobitel dok nije bila uz njega i pronalazio nove, slične SMS poruke iz kojih mi je bilo razvidno da supruga Mirela ima ljubavnu vezu s Igorom Dragovanom", izjavio je suprug Mirele Despot, bivše direktorice marketinga i prodaje na HRT-u, u iskazu službenicima PN USKOK-a u lipnju ove godine.

Njegov iskaz dio je opsežne istrage koja se povela nakon što je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan DORH-u prijavio ucjene i prijetnje kojima ga se želi moralno diskreditirati, te u srpnju ove godine o tome obavijestio javnost. Iako je iz pisanja dijela tiska u prvi mah izgledalo da Dragovanu prijeti ljubomorni suprug njegove ljubavnice, Dragovan je demantirao bilo kakvu poslovnu ili emotivnu vezu s Mirelom Despot. Cijenu afere platio je Goran Krmpotić, potpredsjednik NO HRT-a koji je jedini priznao ljubavnu vezu s gospođom Despot, ali ne i ucjene, da bi potom dao ostavku na mjesto u nadzornom tijelu javne televizije.

Aferu je pokrenuo anonimni mail poslan s adrese dario.vlad@gmail.com, osmorici HRT-ovih i dvojici SDP-ovih dužnosnika, a u kojem se Mirelu Despot optuživalo za karijerno napredovanje uz pomoć seksualnih veza s inim dužnosnicima, između ostalih i s Igorom Dragovanom. Poruka je sadržavala i eksplicitne fotografije na kojima je, navodno, Mirela Despot.

Afera se odvijala u jeku izbora novog vodstva HRT-a, a o njoj se na kraju očitovao i sam Igor Dragovan.  U srpnju ove godine održao je press konferenciju u sjedištu SDP-a na kojoj je izjavio da je meta ucjena u izmišljenom seksualnom skandalu, te da je ucjene prijavio DORH-u. Iako je istraga tek bila pokrenuta, a do danas nije ni završena, Dragovan je prejudicirao njene rezultate i izjavio kako je moralno čist te potvrdio da ga ucjenjuje osoba s HRT-a. Naglasio je i kako su svi ti događaji povezani sa zbivanjima na HRT-u.

Mirela Despot demantirala je ljubavnu vezu s SDP-ovim dužnosnikom i Goranom Krmpotićem, a nedugo nakon skandala smijenjena je s mjesta direktorice prodaje i marketinga, na koje je došla kao referentica u istom odjelu. Iako je suspendirana "zbog povrede radnog odnosa" Mirela Despot nije vraćena na staro radno mjesto referentice, nego na poziciju "samostalne stručne savjetnice" s plaćom nešto nižom od one koju je imala kao direktorica. Ravnatelj HRT-a do danas nije objasnio na koji način je Mirela Despot povrijedila obveze iz radnog odnosa, kao ni to ima li cijeli slučaj veze sa seksualnim skandalom koji je potresao HRT i SDP. Stekao se dojam kako svi umiješani žele da se slučaj što prije završi i afera zataška.

Dragovan u javnosti sve demantira, tvrdi da se s Despot sastao svega tri puta!


Igor Dragovan u nekoliko je navrata službeno i neslužbeno demantirao da ima veze s napredovanjem Mirele Despot u odjelu marketinga HRT-a, a neslužbeno je širio informacije da se s njom jedva poznaje. Jutarnjem listu u to je vrijeme poručio da se "s njom sreo svega tri puta".
 
Slično je ovih dana odgovorio i na naš upit. Na izravni upit je li i na koji način pomogao Mireli Despot da s mjesta referentice u marketingu HRT-a preskoči nekoliko stepenica i postane direktorica cijelog odjela, Dragovan je odgovorio negativno. Upozorio nas je da o detaljima ne može govoriti jer je cijeli slučaj i dalje u USKOK-u, te demantirao bilo kakvu vezu s napredovanjem Mirele Despot.
"Nisam intervenirao za nju ni na koji način, pa ni kod ravnatelja HRT-a Gorana Radmana", bio je rezolutan. 

Uskoku je rekao da je poznaje od ranije!

No, u iskazu koji je u srpnju ove godine dao službenicima PN USKOK-a, Dragovan tvrdi nešto drugo: "Mirelu Despot poznajem od ranije i s njom sam imao komunikaciju, kako SMS-om tako i telefonsku, a ista je u par navrata dolazila kod mene u ured na Iblerovom trgu u Zagrebu. Sva ta komunikacija bila je u razdoblju kada su na HRT-u bili raspisani natječaji za rukovodeća radna mjesta. S tim u vezi nisam joj mogao pomoći, već sam samo zamolio ravnatelja HRT-a g. Radmana da je primi na razgovor".


I gle čuda, ravnatelj Radman doista je primio jednu od nekoliko stotina referentica na HRT-u i ponudio joj mjesto šefice marketinga i prodaje. Je li to imalo ikakve veze s činjenicom da ju je preporučio Igor Dragovan, ili, kako on kaže, "samo zamolio ravnatelja da je primi"? O čemu su uostalom imali razgovarati referentica u marketingu javne televizije i glavni tajnik SDP-a, i to baš na Iblerovom trgu, sjedištu vladajućih? Je li Dragovanovoj intervenciji osim kave na Iblerovom, prethodilo još nešto, neka usluga ili uvertira?

Mirela Despot i njen suprug članovi su SDP-a, no, je li to bilo dovoljno za preporuku na visoku funkciju u direkciji javne televizije? Možda i jest, ali to doista govori puno o načinu kadroviranja u ovoj vladi i na HRT-u.

Iz iskaza Igora Dragovana vidljivo je i da Goran Krmpotić nije imao veze s njegovim ucjenjivanjem. Štoviše, Dragovan za ucjene neizravno sumnjiči Mirelu Despot i njenog supruga, pa je tako djelatnicima PN USKOK-a prenio glasine po kojima je "Mirela Despot spremna na svakakve stvari radi poslovnog uspjeha, te da je možda u svezi navedenih okolnosti u dogovoru sa suprugom".

Ako je tako, zašto Dragovan nije javno demantirao povezanost Krmpotića s ucjenama, i time ga djelomično zaštitio od diskreditacije i mobbinga u medijima. Pred službenicima policije Dragovan je izjavio i kako ga je o famoznom mailu obavijestio upravo Goran Krmpotić. Prijetnje su, pak, dolazile od strane supruga koji je od njega tražio da prizna preljub i to putem elektroničke pošte, sa svim detaljima veze s njegovom suprugom. "Ukoliko mi sve detaljno ne opišeš mailom riješit ćemo to na drugi način koji neće biti nimalo ugodan!", istresao mu je svoj bizarni zahtjev u jednoj od SMS poruka koje je Dragovan predao policiji.

Suprug Mirele Despot tvrdi da nije prijetio Dragovanu nego da je htio raskrinkati suprugin preljub. Policiji je izjavio da je "kao reakciju na posljednju SMS poruku dobio odgovor od Igora Dragovana s e-maila igordragi@yahoo.com.hr" s eksplicitnom fotografijom njegove supruge i porukom: "Evo pa radi s kurvetinom što hoćeš, a mene i ženu pusti na miru!". Dragovan je demantirao da ima išta sa tim mailom, a  na vrhuncu afere mediji su, pozivajući se na USKOK,  objavili kako je ta e-mail poruka poslana s telefona Gorana Krmpotića. DORH ni policija do danas to nisu službeno potvrdili. Krmpotić je osumnjičen, ali ne i optužen.
 
Riječ je o, doista, neobičnom zapletu kojem se ne nazire kraj. Izvjesno je samo to da Goran Krmpotić više nije potpredsjednik NO HRT-a, te da je njegova smjena u drugi plan bacila niz afera koje su potresale novu upravu HRT-a. Iskazi svjedoka o cijelom slučaju bacaju i tešku sumnju na moral najviših dužnosnika vladajuće stranke, kao i na etički karakter čitave vlasti.

Napreduje li se na HRT-u uz pomoć seksualnih usluga i ucjena? Biraju li u SDP-u kadrove i preko kreveta najviših dužnosnika, pa ih onda distribuiraju po vertikali javnih poduzeća kao "podobne" i "stručne"? Sva ta pitanja možda uzalud čekaju na odgovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.