Očekuje se povijesna presuda: Hoće li korisnici kredita u "švicarcima" pobijediti banke?

Foto: Arhiva

U ČETVRTAK ujutro, u 8:30 sati, sudac Radovan Dobronić izreći će prvostupanjsku presudu u postupku protiv osam hrvatskih poslovnih banaka.

Zagrebačka banka, Privredna banka, Erste & Steiermaerkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo alpe-adria-bank, OTP banka, Societe generale - Splitska banka i Volksbank našli su se na "optuženičkoj klupi" u postupku kojeg je inicirala Udruga Franak.

Tužbu je u ime Udruge Franak podnijela Udruga Potrošač. Raspravna ročišta trajala su manje od godinu dana, prije nego je sudac u lipnju zaključio raspravu odbivši svo daljnje izvođenje predloženih dokaza uz obrazloženje da je na svim dosadašnjim ročištima pribavljen dovoljan broj dokaza koje su podnijele sve strane u postupku.

Više od 100.000 ljudi ima kredit u "švicarcima"

Sud je, iz drugog pokušaja, prihvatio tužbu Udruge Potrošač protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope. Udruga Franak procjenjuje da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

Na početku suđenja je sudac Dobronić ustvrdio da je valutna klauzula dopuštena, ali uz dodatak da bi njena primjena trebala biti iznimka, a ne pravilo. Banke su svojim klijentima nudile kredite u francima i eurima, usprkos tome što je kuna u to vrijeme bila stabilnija valuta.

Prva ovakva tužba u povijesti hrvatskog pravosuđa

Brojni klijenti banaka uvjereni su da su "namagarčeni". Banke su im davale kredite tvrdeći da je franak stabilna valuta, ali su im rate kredita naknadno drastično porasle, kako zbog tečaja franka, tako i zbog podizanja kamata. Ukoliko Trgovački sud presudi protiv banaka, krediti u francima će se vjerojatno morati konvertirati u kune po tečaju na dan sklapanja kredita, dok će korisnici kredita dobiti mogućnost traženja povrata novca.

Riječ je o prvoj ovakvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Presuda će vrijediti za sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, uzetim u osam banaka koje je "Potrošač" tužio.

Ovu presudu, iako nepravomoćnu, ne očekuju samo korisnici kredita vezanih uz CHF, već će se ona, u dijelu koji se odnosi na kamatne stope, ticati i dužnika s kreditima u svim ostalim valutama. Presuda će predstavljati povijesni moment jer se radi o prvom sudskom sporu takve vrste, odnosno o prvoj kolektivnoj tužbi protiv banaka, kažu u Udruzi Franak.