Očekuju se rekordne vrućine: Knin se "pržio" na 40 stupnjeva!

Foto: Emica Elveđi / Cropix

JAKO vruć dan je pred nama. Već u osam sati na nekim je mjestima na Jadranu temperatura dosegnula 32 stupnja Celzijevih, a u 10 sati temperature su bile i 35 stupnjeva što je za dva do četiri stupnja više nego jučer u isto vrijeme, javlja Crometeo. Dodaju da se danas mogu na pojedinim lokacija očekivati apsolutni temperaturni rekordi za kolovoz.

Najviša temperatura u jutarnjim satima bila je u Splitu gdje je "pržilo" 27 stupnjeva. Gospić je bio najsvježiji s 13 stupnjeva.

Prema podacima DHMZ-a, u 15 sati je u Kninu izmjereno 40 stupnjeva, Rijeka se grijala na 39 stupnjeva, Pazin i Senj na 38, dok je u Splitu zabilježeno 37 stupnjeva.

Mogući su i kratkotrajni pljuskovi uglavnom u Gorskom kotaru, no za to je vjerojatnost mala.

Do četvrtka sve toplije, a onda napokon osvježenje!

I novi tjedan počet će sunčanim, vrućim i vrlo vrućim vremenom. Ipak, nakon nekoliko posve vedrih dana, na sjevernom Jadranu, u gorskoj, sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj povremeno će biti male naoblake. Vjetar će biti slab do umjeren, južnih smjerova, na Jadranu će ujutro biti slabe bure, danju slabog do umjerenog jugozapadnog i zapadnog, ponegdje na srednjem Jadranu te prema otvorenom moru sjeverozapadnog vjetra. Kopnene predjele u jutarnjim satima očekuje od 15 do 22°C, morske između 23 i 29°C. U najtoplijem dijelu dana očekuje se većinom između 33 i 39°C, javlja meteo-info.

Razdoblje sunčanog, vedrog, vrućeg i vrlo vrućeg vremena nastavlja se i u utorak. Olakšanje od vrućine neće, na žalost, donositi niti uglavnom slab vjetar, na kopnu većinom jugoistočni, na Jadranu ujutro bura, danju jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnje temperature u kopnenim će predjelima biti između 15 i 19°C, na obali i otocima od 22 do 27°C. U najtoplijem dijelu dana kopnenu Hrvatsku očekuje od 30 do 37°C, a morsku između 32 i 35°C. U unutrašnjosti Dalmacije i Istre, a mjestimice i u središnjoj Hrvatskoj, moguće je do 39°C.

Na Balkanu velike vrućine


U zemljama regije danas će biti sunčano i vruće, a temperature će se kretati između 28 i 39 stupnjeva Celzijusa. U dijelovima Bosne i Hercegovine i Srbije objavljen je crveni meteo alarm, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 33 i 39 °C. U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 36 °C. Najniža izmjerena temperatura u osam sati iznosila je 15 stupnjeva Celzijusa na Bjelašnici, a najviša u Mostaru 27 stupnjeva. Pod meteo alarmom su označeni gradovi Banja Luka, Bihać, Mostar, Prijedor i Višegrad.

U Srbiji će također biti vrlo toplo s maksimalnom temperaturom znatno iznad prosjeka. Do srijede se očekuju najviše vrijednosti od 34 do 38 stupnjeva, a u četvrtak i petak od 36 do 40 stupnjeva. U istočnim i zapadnim dijelovima zemlje tijekom dana najavljen je meteo alarm.

Prema informacijama iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, u toj zemlji će tijekom dana biti pretežno sunčano i vrlo toplo. Vjetar slab do umjeren, promjenjivog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka od 28 do 39 stupnjeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.