Odbor za medije podržao prijedlog Zakona o PDV-u: "Zašto se samo dnevne novine oslobađaju poreza?"

Foto: Index

ODBOR za informiranje, informatizaciju i medije podržao je prijedlog Zakona o PDV-u. Ipak, kad je riječ o snižavanju PDV-a na dnevne novine i na ulaznice za koncerte, Ministarstvu financija uputit će nekoliko primjedbi.

Članovi Odbora za medije složili su se danas da bi se predviđeno smanjenje PDV-a na pet posto za dnevne novine trebalo odnositi i na tjednike, ali i regionalne novine.

"Mislim da ograničenje samo na one časopise koji izlaze dnevno rješava samo dio problema. Trpe tjednici i one novine koje imaju regionalni značaj", rekao je Josip Kregar, nezavisni zastupnik s liste SDP-a i predložio da se formulacija "koji izlaze dnevno", izbaci.

Sličnog su mišljenja i u HDZ-u. Osim što podržavaju da se PDV smanji i tjednicima, Jasen Mesić smatra ipak da bi trebala postojati neka ljestvica, odnosno da se PDV smanji onim dnevnicim i tjednicima koji su od javnog interesa, a ne onima koji se bave "celebrityjima".

"Sloboda medija nije sloboda poslodavaca već novinara"

Mesić smatra i da bi trebalo smanjiti PDV na ulaznice za koncerte, po uzoru na okolne države. "Potpuno mi je neshvatljivo zašto PDV mora ostati na koncertna događanja koja uz sebe vežu i promociju države i kulture i određenu turističku ponudu", rekao je Mesić.

HDZ-ova Sunčana Glavak smanjenje PDV-a vezala je i uz stanje u medijima. Pitala se zašto se PDV ne bi smanjio i Hini, ali i lokalnim novinama pa i elektroničkim medijima.

"Nemam ništa protiv ako razgovaramo o smanjenju PDV-a u cilju podizanja kvalitete medija ili unapređenja rada novinara, no nitko mi nije dao odgovor zašto se to odnosi samo na dnevne novine, a ne i na neke druge", rekla je Glavak.

SDP-ov Šime Lučin ustvrdio je da se ovim potezom situacija zasigurno neće mnogo promijeniti, ipak, naglasio je da je vrlo dobro poznato u kakvom su stanju dnevne novine.

"Zašto dnevne novine? Svi znamo da su dnevne novine najskuplji proizvod samim tim što su dnevne. I na određeni su način jedan od redovitih izvora informiranja", rekao je Lučin.

Budući da je rasprava o smanjenju PDV-a potakla Odbor i na raspravu o stanju u medijima, vanjska članica Odbora Slavica Lukić poručila je kako bi o tome trebalo održati širu raspravu s obzirom na to da sloboda medija nije sloboda poslodavaca, već novinara, kako je rekla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.