Odbor za ratne veterane ponovno s dnevnog reda skinuo raspravu o ćirilici, revoltirana oporba napustila sjednicu

Foto: Hina

GLASOVIMA vladajuće većine, saborski Odbor za ratne veterane ponovno je danas s dnevnog reda skinuo raspravu o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru i primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kako je to predlagala trećina (oporbenih) saborskih zastupnika.

Nakon žustre polemike, sedam koalicijskih članova Odbora dignulo je ruku da se ta točka skine s dnevnog reda Odbora, dok su četiri oporbena bila za raspravu.

Revoltirana, oporba je napustila sjednicu. Učinili su to i predstavnici Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, a kasnije i vanjski član Odbora iz reda branitelja.

Vodite vi sjednicu, raspravljajte o čemu hoćete, ne moramo više s vama raspravljati, poručio je predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ) potpredsjedniku Odbora Željku Sabi (SDP) koji je predložio skidanje te točke.

Sabo je tumačio da je ta točka uvrštena u dnevni red plenarne sjednice, bit će tamo raspravljena i nema potrebe da se to čini na Odboru.

Oporbeni članovi pozivali vladajuće da ne odgađaju raspravu

Vukovarski gradonačelnik rekao je i kako je na posljednjoj sjednici vukovarsko Gradsko vijeće izmijenilo Statut, a da je Ministarstvo uprave obustavilo od primjene članak te odluke o izmjenama statuta kojim je bilo definirano da se područje Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te od članka 12. ustavnog zakona o manjinama.

Prije nego su napustili sjednicu, oporbeni članovi Odbora iz HDZ-a i HDSSB-a pozivali su vladajuće da ne odgađaju raspravu o dvojezičnosti i primjeni Ustavnog zakona, tumačeći kako su problemi u Vukovaru iz dana u dan sve veći.

Ako se ne bude raspravljalo u institucijama, raspravljat će se ne ulici, upozorili su Josip Salapić (HDSSB) i Tomislav Ivić (HDZ), prozivajući vladajuće da ključne probleme nastoje sakriti pod tepih, te spriječiti raspravu o točki koja je predložena prije dva i pol mjeseca i zadovoljila je sve formalne uvjete da bude raspravljena.

Što je to drugo nego klasičan teror većine nad manjinom, zaključio je Ivić.

Izražavajući nadu da ulica neće morati "bistriti" spomenute teme, Đakić je ponovio kako nije protiv ćirilice, ali tek kad zarastu ratne rane, kad se obavi novi popis stanovništva. Neka bude moratorij do novog popisa ili dok se ne nađu svi nestali, predložio je Đakić.

Od vukovarskih problema ne treba bježati, nego ih rješavati, a ti su problemi iz dana u dan sve veći, kaže Salapić (HDSSB) koji poručuje da nitko ne želi uvrijediti srpsku manjinu, ali ni hrvatske branitelje, jer su rane u Vukovaru još svježe.

Problem s dvojezičnim natpisima nije počeo od srpske manjine, nego od hrvatske Vlade, kaže Miroslav Tuđman (HDZ).

Vanjski član Odbora iz reda branitelja Ilija Vučemilović članove Odbora je pozvao da postupaju po savjesti, da se izdignu iznad stranačkih i partijskih zadaća.

Problemi su tamo svakodnevni, da je bilo više razgovora mnoge bi se stvari izbjegle, rekao je Vučemilović.

Pozvali građane da potpišu peticiju za referendum

To što se radi duboko me razočarava, borili smo se za demokratsku proceduru, za to da se o svim pitanjima raspravlja, da se mišljenja suočavaju, ali izbjegavati pitanje Vukovara za mene je nešto što ne mogu shvatiti, rekao je Vučemilović novinarima.

Hrvatski branitelji nikome neće dozvoliti da poništi njihove vrijednosti i svetinje, kako poziciji, tako i opoziciji, uzvratio je Vučemilović na upit o najavama oporbe da će ulica rješavati probleme, ako se to ne učini u institucijama.

Građane je pozvao da potpisima daju potporu (za raspisivanje 'referenduma o ćirilici') kako bi se, kaže, to pitanje riješilo na pravni i zakonit način.

I predsjednik Stožera Tomislav Josić dijeli mišljenje da je danas na Odboru trebalo raspravljati o Vukovaru. Vidite i sami da za to nema nikakve političke volje, izgleda da oni žele da ulica o tome raspravlja, a to moraju riješiti institucije, rekao je Josić.


O motivima takvog postupka nije želio govoriti.

"Vidjeli ste i sami da je taj suživot, mi kažemo strpljenje agresora i žrtve, bio sve vrijeme u nekom miru dok nije došlo do tih protuzakonitih postavljanja ploča, nakon toga je sve palo u vodu. Tamo se očito dešavaju stvari koje Zagreb ne zanimaju", rekao je Josić.

Upitan smatra li se odgovornim za prošlotjedne događaje u Vukovaru, te je li ovo svojevrsna politička odmazda vladajuće koalicije zbog sprječavanja prolaza službene kolone, Josić odgovara da volje da se nešto u Vukovaru promijeni nije bilo ni prije 18. studenoga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.