Odgovor "crkvenom povjesničaru" Razumu: "Popis 83 tisuće žrtava Jasenovca je dokaz zločina"

SAVJET Javne ustanove Spomen područje Jasenovac svojim je priopćenjem reagirao na izjave povjesničara Stjepana Razuma, pročelnika Nadbiskupijskog arhiva.

"Savjet Javne ustanove Spomen područje Jasenovac izražava javnu osudu i duboko ogorčenje zbog izjava povjesničara Stjepana Razuma, pročelnika Nadbiskupijskog arhiva, koji ide tako daleko da tvrdi kako ne postoje dokazi da je ustaški logor Jasenovac bio stratište, na kojem su izvršena masovna ubojstva. On time na frapantan način negira odgovornost Ante Pavelića i tzv. NDH za zločine i odbacuje poimenični popis 83 tisuće jasenovačkih žrtava, među kojima je bilo čak i 20 tisuća djece. Do tog popisa, koji upravo i jest nepobitni dokaz o stravičnom zločinu, došlo se višegodišnjim mukotrpnim istraživačkim radom povjesničara i stručnjaka JUSP Jasenovac.

Čeka se reakcija Katoličke crkve i Biskupske konferencije


Ovakve izjave su nedopustivo ponašanje kojim netko, tko se smatra povjesničarom, a uz to dolazi iz crkvenih krugova u Hrvatskoj, potpuno negira postojanje tog zloglasnog logora. Na taj način omalovažava svaku pojedinu žrtvu, šaljući time poruku netrpeljivosti i mržnje, što predstavlja kazneno djelo, umjesto da kao svaki odgovoran svećenik, širi poruku 'mir s vama'.

Očekujemo konkretnu reakciju odgovornih ljudi Katoličke crkve i Biskupske konferencije, ali i državnih i drugih institucija, jer se sredstva za funkcioniranje Crkve, pa i za plaću Stjepana Razuma izdvajaju iz Državnog proračuna", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednica Savjeta JUSPJ Katica Sedmak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.