Opačić: Osigurali smo 1,6 milijuna kuna za starije i nemoćne kroz program "Socijalni alarm"

Foto: FAH

U POVODU Međunarodnog dana starijih osoba potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić posjetila je danas udrugu "Naš život" i njene korisnike, starije i nemoćne osobe s područja Petrinje koji odnedavno putem telecentra u svakom trenutku, 24 sata mogu zatražiti pomoć koja im putem mobilnih timova, hitne pomoći, vatrogasaca ili policije, dolazi vrlo brzo.

Riječ je o trogodišnjem programu "Socijalni alarm" koji se financira sredstvima Ministarstva, a za ovu smo godinu osigurali 1,6 milijuna kuna za osam udruga koje će pružati ovakav oblik pomoći starijim i nemoćnim osobama koje žive same u svojim domaćinstvima, rekla je ministrica Opačić.

Opačić: Model pomoći koji nudi sigurnost

Program je doista dobar i nastojat ćemo ga širiti jer ljudi žele ostati živjeti u svojim kućama više nego otići u institucije. To je kvalitetniji život, a ovakav model pomoći im je dobrodošao jer se osjećaju sigurnijima i znaju da će im u svakom trenutku, ako im se nešto dogodi preko telecentra pomoć stići vrlo brzo, navela je Opačić.

Telecentar funkcionira na način da je udruga "Naš život" sredstvima dobivenim na natječaju Ministarstva kupila uređaje koji su podijeljeni korisnicima. Uz taj uređaj starije osobe dobile su dugme koje nose oko ruke ili vrata, i u svakom trenutku, u radijusu od 200 metara od uređaja, pritiskom na to dugme ostvaruju kontakt s tele centrom, odnosno dežurnim u udruzi.

Nakon toga djelatnici u udruzi procjenjuju kakva im pomoć treba i stupaju u kontakt s medicinskim službama, vatrogascima, policijom ili im pak sami dolaze. Isto tako, uređaj koji košta oko 3,5 tisuća kuna, ima mogućnost prepoznati i potencijalni problem, primjerice, ukoliko se korisnik duže vrijeme ne javlja. Udruga je uređajima opskrbila 25 korisnika.

Širenje potpore starijima i nemoćnima


Opačić je naglasila da će Ministarstvo od 2015. za slične programe odnosno kupnju ovakvih uređaja aplicirati i na sredstva iz Europske unije, a cilj je da se uz suradnju s jedinicama lokalne samouprave, što je već slučaj s gradom Petrinjom, taj model potpore starijim i nemoćnima što više proširi.

Teško je reći koliko je već udruga uvelo ovakvu pomoć, jer ima i onih koji su potpore dobile od svojih lokalnih jedinica. Potrebe su velike, navela je Opačić istaknuvši da je Ministarstvo u prošle dvije godine preokrenulo trend, pa se tako sada više, odnosno 60 posto ukupnoga novca za razne potpore starijim i nemoćnima usmjerava na čitavu Hrvatsku, a 40 posto na Zagreb.

U prošle dvije godine po prvi smo put financirali i gerontodomaćice na otocima i Međimurskoj županiji. Postavili smo vrlo jasne kriterije i sada se usluge starijim i nemoćnima transparentno šire po čitavoj Hrvatskoj, naglasila je Opačić.

Bitna vjera u bolje sutra

Osvrčući se na obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba ocijenila je da mnoge starije osobe s obzirom na brojne programe skrbi i potpore mogu biti zadovoljne svojim statusom i proslaviti današnji dan, no, ima i onih koji nisu zadovoljni, koji imaju male mirovine i koji u mnogim slučajevima moraju uzdržavati i svoju djecu koja nemaju posao. Njima sigurno danas nije do slavlja, ali trebamo širiti optimizam i nadati se da će biti bolje, poručila je ministrica Opačić.

A zadovoljstvo brigom i potporom danas nisu krili korisnici Udruge "Naš život" iz petrinjskog sela Prnjavor Ćuntićki, dvije bake istog imena i prezimena - Ane Marijanović i djed Ivan Radošević koji su ministricu srdačno dočekali, a predsjednici udruge "Naš život" Radmili Vlak i svim djelatnicima uputili samo riječi hvale za sve što za njih čine, od nabavke lijekova, namirnica, ogrijeva, prijevoza do liječnika, plaćanja režija i svake druge pomoći u kući.

S narukvicom oko ruke i saznanjem da u svakom trenutku možemo dobiti pomoć od naše udruge, puno smo sigurniji, zaključile su obje bake Ane i djed Ivan ističući da im je samoća najteža i da se raduju svakom dolasku svojih pomagača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.