Opačić povodom Međunarodnog dana prava djeteta: Djeca se moraju boriti za svoja prava

Foto: FAH

DANAŠNJI dan obilježava se kao Međunarodni dan prava djeteta. Obilježava se obljetnica prihvaćanja dokumenata Ujedinjenih naroda koji govore o pravima djeteta i mladih. Generalna skupština UN-a 1959. godine usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta, a trideset godina kasnije i 'Konvenciju o pravima djeteta' koja naglašava odgovornost vlasti, obitelji i drugih koji brinu o njima.

A Konvencija navodi prava preživljavanja, razvojna prava, zaštitna te prava sudjelovanja.

Poštivanje dječjih prava kao indikator civiliziranosti

Ovim danom se svake godine organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama potiču na poduzimanje konkretnijih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava.

Ističe se kako je stupanj poštivanja temeljnih dječjih prava pravi pokazatelj napretka društva u cjelini. Realnost je pak, da se u mnogim zemljama za ista prava naveliko krše. Iako je UN Deklaraciju o pravima djeteta donio prije 55 godina djeca se i danas iskorištavaju na nemilosrdne načine, kao vojna i radna snaga, ali i u trgovini ljudima.

Opačić: O nasilju uvijek treba govoriti i prijavljivati ga

Da je svatko od nas odgovoran činiti ono što je u njegovoj moći da djeca budu uvaženi ravnopravni članovi društva i da se njihova prava ne krše, podsjetila je tijekom održavanja dječjeg tjedna u listopadu za Media servis resorna ministrica Milanka Opačić.

"Djeca imaju svoja prava i moraju se boriti za njih. Ne smiju se dati tući niti zlostavljati, niti roditeljima ni vršnjacima. Ako ih netko zlostavlja postoje institucije koje im mogu pomoći. O nasilju nikada ne treba šutjeti. O nasilju uvijek treba govoriti i prijavljivati ga", rekla je Opačić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.